Älypoiju haistaa kohta rikinkin

|
Uutinen
Kuuntele

Veden lämpötila? Aallon korkeus? Virtauksen nopeus ja suunta? Levätilanne? Öljyä vedessä? Meritaito Oy:n uusi älypoiju on monipuolinen merimerkki.

Jäänmurtajavarustamo Arctian tytäryhtiö Meritaito Oy on valmistanut jäitä kestäviä muoviputkiviittoja Joensuun viittatehtaalla jo yli 40 vuoden ajan.

Pelkästään Suomen väylillä on vesilläliikkujien väyliä merkitsemässä noin 27 000 kettingillä pohjaan ankkuroitua yksinkertaista mutta kestävää polyeteenistä valmistettua poijua tai viittaa.

Helsingin Länsisatamaan johtavalla väylällä kymmenen perinteistä meripoijua on uusittu huomattavasti entistä älykkäämmiksi turvalaitteiksi. Halkaisijaltaan 80-senttiseen lujakuoriseen muovipoijuun voidaan koteloida suojaan paljon elektroniikkaa, kuten esimerkiksi erilaisia antureita, akkuja sekä dataloggeri ja radioyhteys.

Niiden avulla yksinkertainen ja passiivinen muovipoiju muuntuu tarvittaessa täysiveriseksi merentutkimusasemaksi.

Länsisataman Tallinnan-laivoja opastavat poijut osaavat esimerkiksi varoittaa, jos ne siirtyvät syystä tai toisesta paikaltaan. Viitan valotehoa voi säätää etänä sääolosuhteiden mukaan. Meritaidon uusin kehityshanke on ohi ajavien alusten rikkipäästöjä nuuskiva mittauspoiju.