”Älä menetä ainutkertaista mahdollisuuttasi”

|
Uutinen
Kuuntele

Isähaaste-kampanja potkaistiin käyntiin 30. elokuuta. TEK on kannustamassa työnantajia kehittämään kulttuuriaan isäystävällisemmäksi.

– Älkää tehkö niin kuin minä, vaan pitäkää perhevapaita. Kadun sitä, että menetin yhden tosi hienon ajan elämästä, evästi TEKin toiminnanjohtaja Jari Jokinen seminaariyleisöä.

Isähaaste-kampanja kannustaa työnantajia kehittämään kulttuuriaan ja käytäntöjään isä- ja perheystävällisiksi. TEK on aloittanut kampanjan yhdessä Siili Solutionsin ja Knowitin kanssa.

Jokinen on pettynyt, että kauan odotettu perhevapaauudistus kariutui viime talvena. Hän kuitenkin korostaa, että me kaikki voimme vaikuttaa siihen, että asenteet ja käytännöt työpaikoilla muuttuvat.

– Jos ne eivät muutu, mikään ei muutu. Isähaaste onkin tekkiläinen tapa osoittaa mieltä.

Työpaikoilla koetaan edelleen, että naisten on helpompaa jäädä perhevapaille kuin miesten, selviää tuoreesta tasa-arvobarometristä. Ja se näkyy siinä, kuinka paljon miehet pitävät perhevapaita.

Kelan tilastojen mukaan yhdeksän viikon isyysvapaasta kolme viikkoa pitää neljä viidestä isästä. Jäljelle jäävän kuuden viikon pätkän pitää enää reilut puolet. Hoitovapaalle jää enää alle kymmenen prosenttia isistä.

Myös arjessa työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen koetaan haastavaksi. Yksi neljästä parhaassa työiässä olevista miehistä kokee hankaluuksia työn ja muun elämän yhteensovittamisessa.

Toimivat perhesuhteet ovat hyvinvoinnin perusta

Siili Solutionsin toimitusjohtaja Timo Luhtaniemi sanoo, että vaikka laillisia esteitä esimerkiksi perhevapaiden pitämiseen ei ole, monesti syy löytyy korvien välistä: "Onko se ok? Mitä muut ajattelevat? Mitä tapahtuu uralle?"

– Edelleen yhteiskunnassa tuntuu olevan oletusarvona, että äiti huolehtii vauvasta ja esimerkiksi jää kotiin sairaan päiväkoti- tai kouluikäisen kanssa.

Luhtaniemi korostaa, että toimivat perhesuhteet ovat hyvinvoinnin ja tehokkaan työnteon edellytys ja työnantajan etu.

– Vanhemmuus nähdään ihan liikaa kustannuskysymyksenä. Eikö voitaisi nähdä, että hyvinvoinnin lisääntyminen on kustannusten arvoinen.

Hyvinvoinnin lisääntyminen on kustannusten arvoinen.

Joustoja ja ymmärrystä kaivataan

Perhevapaiden lisäksi kyse on myös siitä, miten työpaikoilla tuetaan ja mahdollistetaan työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen. Sairastuminen voi tapahtuu yllättäen tai neuvolakäynti voi olla keskellä päivää.

– Hyviä tapoja selvitä arjessa on paljon, ja siinä työnantaja voi tehdä osansa. Näitä ovat esimerkiksi työaikajoustot, etätyö, lyhennetty työviikko tai sairaan lapsen hoitopalvelu, luetteli pelituottaja Tommi Koivisto, joka on myös yksi Isähaasteen neljästä ideoijasta.

Nooa Säästöpankin talousjohtaja Anne Kuutio korostaa, että keskeisellä sijalla on se, miten työn ja perhe-elämän yhdistämiseen liittyviä asioita pidetään esillä työpaikoilla ja miten niistä puhutaan.

Lähde mukaan Isähaasteeseen

Haasteen asettajien lisäksi Isähaasteeseen ovat tähän mennessä vastanneet Cloubi, Eatech, Vala Group, FläktGroup ja Frantic. Lisäksi 30. elokuuta mukaan lähdöstään ilmoitti Teknologiateollisuus.

– Olemme mukana tässä, sillä me haluamme olla muokkaamassa pinttyneitä asenteita perhevapaiden suhteen. Mutta myös lainsäädäntöä tulisi muuttaa, korostaa työmarkkinajohtaja Minna Helle.

TEK kouluttaa: Näin teet työpaikastasi isäystävällisemmän

Osana kampanjaa TEK järjestää Isähaasteen toteuttajan, Fambitionin kanssa työpajan, jossa ideoidaan tapoja, joilla työpaikkojen perheystävällisyyteen liittyviä käytäntöjä voitaisiin kehittää entistä paremmiksi.

Aika: Tiistai 25.9. klo 9.00–11.00. Aamupalaa on tarjolla klo 8.30 alkaen.
Paikka: G Livelab, Yrjönkatu 3, 00120 Helsinki
Ilmoittautuminen: Ilmoittaudu tapahtumaan tästä linkistä viimeistään 17.9. mennessä.

Etsimme yhdessä vastauksia mm. seuraaviin kysymyksiin:

  • Millaisia käytäntöjä osallistujien työpaikoilla jo on?
  • Millaisia toimintatapoja pidetään yllä tiedostamattomasti?
  • Miksi hyvätkin käytännöt jäävät joskus jakamatta?
  • Miten sanattomat sopimukset muuttuvat yrityksen kulttuuriksi?
  • Miten perhe- ja elämäntilanteet ovat samaan aikaan sekä yksilöllisiä että kuitenkin samankaltaisia?

Työpaja on tarkoitettu:

  • nykyisille ja tuleville HR- ja esihenkilötehtävissä työskenteleville,
  • henkilöstön edustajille sekä
  • kaikille, joita työn ja perheen yhteensovittaminen kiinnostaa.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan. >>


 

Isähaasteesta mediassa

Yle

Ilta-Sanomat

Talouselämä

Vauva-lehti

Hufvudstadsbladet

Tekniikka&Talous