Akava: Yrittäjyystoimien kohdentaminen itsensätyöllistäjiin myönteinen viesti

|
Uutinen
Kuuntele

Hallitus on menossa oikeaan suuntaan työttömyyden hoidossa ja yrittäjyyden helpottamisessa, Akava toteaa.

Hallitus julkisti tänään tiistaina 12.4. yrittäjyys- ja työllisyyspakettinsa. Hallitus muun muassa aikoo madaltaa kynnystä ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen ja edistää siirtymistä palkansaajasta yrittäjäksi. Työttömyysturvaetuuksien käyttö on myös laajenemassa. Etuuksia voidaan vastedes käyttää liikkuvuusavustukseen, starttirahaan ja palkkatukeen.

Lisäksi hallitus aikoo tiukentaa työttömyysturvaa. Esimerkiksi velvollisuutta ottaa työtä vastaan tiukennetaan ja alueellista liikkuvuutta lisätään. Työttömillä olisi myös aiempaa tiukempi velvollisuus osallistua kaikkiin työllistymistä edistäviin palveluihin.
 

Akava: hallitus menossa oikeaan suuntaan

Akava on tehnyt paljon työtä sen eteen, että hallitus toteuttaisi nykyistä aktiivisempaa työllistämispolitiikkaa sekä parantaisi itsensätyöllistäjien asemaa. Alku on hyvä, mutta yrittäjien ja itsensätyöllistäjien sosiaaliturvaan ja asemaan työelämässä tarvittaneen vielä lisää parannuksia.

– Hallitus huomioi linjauksissaan hyvin yrittäjyyden edistämisen. On hyvä, että hallitus on myös päättänyt selvittää työttömyysturvan yhdistelmävakuutusta. Koska palkkatyön, yrittäjätoiminnan ja itsensätyöllistämisen rinnakkaisuus lisääntyy, on työttömyysturvan vastattava tähän, sanoo asiantuntija Katja Veirto.

Akava on valmistellut omaa yhdistelmävakuutusmallia, joka antaisi nykyisestä poiketen mahdollisuuden palkkatyön ja yrittäjätyön yhtäaikaiseen vakuuttamiseen. Korkea-asteen tutkinnon suorittaneita itsensätyöllistäjiä oli viime vuonna jo 59 000, lähes kaksi kertaa enemmän kuin vuosituhannen alussa.

Yhdistelmävakuutuksen lisäksi Akava valmistelee toimia, joilla parannettaisiin itsensätyöllistäjien asemaa työelämässä.

Akavan mukaan hallituksen innovaatiopankki ja -seteli olivat tuoreita avauksina. Yrittäjyyden edistämiseen olisi saatu lisää potkua uudistamalla yritystukijärjestelmää korkean osaamisen suuntaan ja luopumalla tehottomista tuista.
 

Aktiivisempi työllisyyspolitiikka tarpeen

Akava on ilahtunut, että korkeakoulutettujen työttömyysongelmaan haetaan ratkaisua kasvuyritysten työllisyysohjelmalla, jossa korkeasti koulutettuja pitkään työttömänä olleita osaajia voidaan koulutuksen, oppisopimuksen tai työllistämistuen avulla palkata kasvuyrityksiin.

– Akava on valmis rohkeisiinkin toimiin, kunhan työttömyysturvan perustehtävää kunnioitetaan ja uuteen työhön pääsyä helpotetaan heti työttömyyden alkaessa. Toivoisimme, että työttömyysturvalla voisi opiskella tai yrittää nykyistä laajemmin, sanoo ekonomisti Heikki Taulu.

Avainsanat: