Aivosi kiittävät, kun neulot tai nikkaroit

|
Uutinen
Kuuntele

Osa ihmisen älykkyydestä sijaitsee käsissä, kertoo aivotutkija Minna Huotilainen.

Aivot antavat erityistä huomiota käsien liikuttamiselle ja siksi käsillä tekeminen virkistää aivoja.

– Ihmisen kyky ratkaista ongelmia on osin kehollista. Voimme oivaltaa asioita paitsi miettimällä, myös käsittelemällä niitä – pyörittelemällä tavaroita käsissämme tai vaikka piirtämällä, aivotutkija Minna Huotilainen sanoo.

Käsillä tekeminen kehittää kaikkia lapsen kognitiivisia toimintoja, aina silmä-käsi-koordinaatiosta muotojen havainnointiin. Aikuinen voi käsillä tehdessään ratkoa ongelmia, ilmaista itseään, oppia uutta tai rentoutua.

Kokeile neulomista, huolla polkupyöräsi, askartele pörriäiselle koti tai hoida puutarhaa – aivosi kiittävät. Huotilaisen mukaan sillä mitä tekee, ei aivojen kannalta ole juuri merkitystä. Tärkeämpää on, että tunnistat tavoitteesi. Jos haluat haastaa itsesi, opettele jotain uutta. Jos kaipaat rentoutumista, valitse tuttu ja helppo tekeminen.

Jos työsi on digitaalista ja abstraktia, käsillä tekeminen tuo konkreettista vastapainoa.

On tärkeää käyttää kehoaan monipuolisesti. Jos työsi on digitaalista ja abstraktia, käsillä tekeminen tuo konkreettista vastapainoa.

Käsillä tekeminen on nyt myös muodikasta. Esimerkiksi Yle uutisoi toukokuun alussa, että suomalaiset hurahtivat leipomiseen.

– Moni haaveili kokkailusta, mutta vasta koronan tyhjentämä kalenteri teki sille aikaa. Leipominen on myös rentoutumiskeino.

1. Ihmisellä on tarve saattaa asioita loppuun.
Kun teet esimerkiksi käsitöitä, näet työsi jäljen ja saat asioita konkreettisesti valmiiksi. Tästä syntyy hyvä tunne.

2. Ihmisellä on tarve tulla haastetuksi ja ilmaista itseään.
Käsillä tekeminen vastaa molempiin tarpeisiin. Kokeile piirtää maisema: se haastaa taitosi, mutta jättää tilaa luovuudelle. Tai kokoa palapeli, joka haastaa älysi.

3. Keho oppii rentou­tumaan käsillä tekemisen parissa.
Jos päässäsi pyörii lukuisia asioita, voit kokea vaikeaksi vain istua alas ja rentoutua. Käsillä tekeminen keskittää ajatukset nykyhetkeen.

Avainsanat: