Kuvateksti: Team Elwood rakensi sähköisen ohjausjärjestelmän puurakenteiseen sähköveneeseen. Kuvassa vasemmalta tiimiläiset Priya Singh, Mattias Nystrand, Valtteri Rantanen, Andreas Rosas ja Oona Linna.
Häpeämätön myyntihenkisyys on aina ollut Aalto-yliopiston Product Development Project -kurssin tavaramerkki. Kurssi huipentuu jokakeväiseen gaalaan, joka esittelee opiskelijatiimien yhdeksän kuukauden tiiviin työskentelyn tulokset.
25-vuotisjuhliensa kunniaksi kurssigaalan livelähetys on tavallistakin näyttävämpi. Kurssin isä, professori Kalevi ”Eetu” Ekman nousee Paluu tulevaisuuteen -elokuvasta tutusta lokinsiipisestä DeLorean-autosta ja toivottaa katsojat tervetulleiksi.
Ekman kertoo, että kurssilla on syntynyt jo noin 300 tuoteaihiota.
– Arviolta 30 niistä on edennyt myös kurssiamme pidemmälle.
Muun muassa Vaisalan kaupallistama mobiili sääasema muistuttaa varsin paljon PDP-kurssilla yritykselle rakennettua prototyyppiä.
Punaisen Ristin veripalvelulle rakennettu laboratoriolaite meni suoraan tuotantoon, GE:lle tehty kaapeleiden testauslaite taas on ahkerassa käytössä yrityksen tuotekehityksessä.
Kooltaan suurin PDP-kurssin projekteista on ollut Pelastusopistolle rekan puoliperävaunuun rakennettu liikuteltava palontutkinnan simulaattori MOPSI. Siihen voi törmätä myös erilaisissa yleisötapahtumissa havainnollistamassa tulipalojen vaarallisuutta.
1990-luvun lopulla alkaen järjestetty kurssi oli jotain sellaista, jota koneensuunnittelun professori Ekman jäi kaipaamaan omilta opiskeluvuosiltaan.
– Halusin tarjota opiskelijoille sellaiset resurssit, että projekti voidaan vielä tällaiseen proof-of-concept-vaiheeseen. Käytännön toteutus tuo paljon sellaista, mitä on niin vaikea nähdä, kun suunnitelmat ovat vasta tietokoneella tai paperilla.
Vuosien varrella kurssille on tuotekehityshaasteita tarjoillut moni suuryritys, esimerkiksi Audi, ABB, Ericsson, Panasonic ja Philips. Viime vuosina myös pienet startup-yritykset ovat innostuneet kurssin sponsoroinnista.
Tämän vuoden kurssilla Team Elwood rakensi sähköisen ohjausjärjestelmän hienostuneita puisia sähköveneitä rakentavan kuopiolaisyrityksen veneisiin. Gaalapäivänä tiimin esittelyständillä käykin kuhina. Moni veneistä kiinnostunut saapuu ihastelemaan startup-yrityksen ensimmäistä Elwood-sähkövenettä.
Sähköinen ohjaus istuu sähköveneeseen
Valtteri Rantanen esittelee tiimin venettä varten rakentamaa sähköistä ohjausta. Tähän saakka sähköiset ohjausjärjestelmät ovat olleet isojen veneiden yksinoikeus. Kääntelen ruoria, ja peräsin kääntyy pienen sähköisen surinan säestyksellä.
Kyselen järjestelmän etuja hydrauliseen ohjaukseen verrattuna.
– Hydraulinen ohjaus ei ole kovin ympäristöystävällinen, muistuttaa Oona Linna.
Sähkömoottorilla varustettu vene ei kaipaa öljyä moottoriinsa, joten öljytön ohjausjärjestelmä istuu hyvin venebrändin ympäristöystävälliseen imagoon.
Sähköinen ohjaus on myös helppo kytkeä veneen muihin järjestelmiin.
Tiimin rakentamassa ohjausjärjestelmässä onkin kaikki hienoudet, veneen suunnan pitävä autopilotti sekä ohjailua satamassa helpottava joystick.
Nyt prototyyppi on valmis luovutettavaksi Elwoodin perustajalle Pasi Virnekselle. Hightech-puuveneyrittäjäksi ryhtynyt mies on koulutukseltaan diplomi-insinööri, ja PDP-kurssin aikanaan käynyt.
Professori Ekman ei olisi ensimmäistä kurssia käynnistäessään uskonut, että hän on samassa roolissa vielä 25 vuotta myöhemmin.
– Mutta yhä edelleen on yhtä palkitsevaa nähdä kurssilaisten onnistumisia.
Kurssin on käynyt vuosien varrella noin 3 000 eri alojen opiskelijaa. Monialaiset tiimit oppivat yhdeksän kuukauden kurssin aikana paljon projektityöskentelystä. Puuttuvaa suunnittelukokemusta kompensoi intohimo.
– Yliopisto-opinnot tuottavat monenlaista osaamista, jota opiskelijat eivät itsekään tiedosta. Se tekee hyvää itseluottamukselle, kun ryhmä joutuu projektissa vastaamaan lopputuloksesta – ja huomaa että tuloksia syntyy, Ekman pohtii.
Tapaamiset vanhojen opiskelijoiden kanssa ovat jääneet elävästi kurssin vetäjän mieleen.
– Parasta palautetta on se, kun vuosien jälkeen joku tulee kertomaan, miten paljon kurssin kokemuksista on ollut hyötyä työuralla, Ekman kertoo.
- Tutustu kurssin projekteihin tästä -> linkistä.