20 000 eurooppalaisen asiantuntijan edunvalvoja

|
Uutinen
Kuuntele

Nokian asiat ovat tulleet tutuksi Jari Nummikoskelle myös Suomen rajojen ulkopuolella.

Huhtikuussa TEKin hallituksen jäsen Jari Nummikosken puhelin kävi jälleen kuumana. Työkaverit ja toimittajat yrittivät tavoitella Nokian ylempien toimihenkilöiden Tampereen toimipisteen luottamusmiestä. 

Uutisotsikot kertoivat Nokian ja ranskalais-amerikkalaisen Alcatel-Lucentin yhdistymisestä. 

– Synergiaeduista puhutaan paljon, mutta toivottavasti niitä ei haeta tuhansia ihmisiä vähentämällä. Edessä on valtava urakka. Nokian ja Siemensin verkkobisnesten yhdistämisessä voitolliseksi meni seitsemän vuotta. Nyt pitää yhdistellä neljän eri maan yrityskulttuureja.

Yli kymmenen vuotta luottamusmiehenä toiminut Nummikoski on nähnyt läheltä kaikki Nokian mullistukset. 

2000-luvun alussa luottamusmiestoiminta oli vielä lapsenkengissä, ja Nummikoski pääsi rakentamaan yhteisiä toimintatapoja. Myötätuuli heikkeni Nokian menestyksen hiipuessa. Byrokratia lisääntyi, yhteistoiminnasta tuli työnantajalle pakkopullaa ja henkilöstön vaikutusmahdollisuudet kaventuivat.

– Tämä on unilukkarina toimimista. Katsomme ihmisten työhyvinvoinnin perään, jotta ei tule ylilyöntejä. Paras voitto on, kun pystyy auttamaan yksittäistä jäsentä ja löytämään ratkaisun, johon kaikki ovat tyytyväisiä.

– Esimerkiksi vaalien yhteydessä on puhuttu paljon paikallisesta sopimisesta, mutta kehitettävää riittää. Tällä hetkellä se on ennemmin paikallista sanelua.

Vuosien saatossa Nummikoskikin on tarponut läpi lukuisat yt-neuvottelut. Pahimmassa vaiheessa työntekijöiden määrä väheni Tampereella puoleen. Nyt työntekijöitä on noin 800.

– Yt-neuvotteluissa vaikuttamismahdollisuudet ovat vähäiset ja vain irtisanottavien tukitoimiin pystyy kunnolla vaikuttamaan.

Nokian asiat ovat tulleet tutuksi Nummikoskelle myös  Suomen rajojen ulkopuolella. Hän on toiminut aktiivisesti yli kymmenen vuoden ajan Nokian eurooppalaisessa yritysneuvostossa (European Works Council – EWC).

– Itse asiassa edustan nyt 20 000 Nokian työntekijää, yritysneuvoston puheenjohtajana toimiva Nummikoski naurahtaa.

Mutta millä tolalla asiat ovat Suomessa muihin Euroopan maihin verrattuna?

– Meillä on 30 EWC-edustajaa eri puolilta Eurooppaa. Tilanteet ovat hyvinkin erilaisia saman yrityksen sisällä. Mitä etelämmäksi ja idemmäksi mennään, sitä vähemmän on liittoja ja luottamusmiestoimintaa.

– Suomessa luottamusmiehet saavat aivan eri tavalla tietoa yrityksen asioista kuin muualla Euroopassa. Sitä kautta pystymme vaikuttamaan paremmin henkilöstön asioihin. 

Avainsanat: