TES-neuvottelut

Työehto­sopimus­­neuvottelut

Tällä sivulla kerromme, mistä löydät tietoa mahdollisesti käynnissä olevista tekkiläisiä koskevista työehtosopimusneuvotteluista.

Yksityinen sektori

Yksityisellä sektorilla työskentelevien tekkiläisten sekä muiden akavalaisten liittojen jäsenten työehtosopimuksista neuvottelee Ylemmät toimihenkilöt YTN. Käytännössä neuvottelijat ovat TEKin ja muiden akavalaisten liittojen asiantuntijoita. Lue tästä työehtosopimusten merkityksestä. Työehtosopimuksia neuvotellaan sopimusaloittain. Jos et tiedä, mihin sopimusalaan työnantajasi kuuluu, niin kysy heiltä tai luottamusmieheltäsi. 

Tilannetietoa talven 2022-2023 neuvotteluista (päivitetty 27.2.2023 klo 18:00)

  • Teknologiateollisuuden ala: Sopijaosapuolet hyväksyivät 14.2. valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen.  Katso tiedote
  • Suunnittelu- ja konsulttiala: YTN suunnittelu- ja konsulttialalle syntyi uusi työehtosopimus 21.2.2023. Se on voimassa 22.2.2023–30.11.2024. Katso tiedote ja seuraa alan Facebook-sivua.
  • Tietotekniikan palvelualan valtakunnallisen työehtosopimuksen neuvotteluissa on saavutettu 27.2. neuvottelutulos. Seuraavaksi neuvottelutulos siirtyy Tietoala ry:n ja YTN:n, sekä liittojen hallintojen käsittelyyn. Sopimuksen yksityiskohdat tulevat julkiseksi sen jälkeen kun hallinnot ovat sen käsitelleet.

Tällä hetkellä YTN:n aloilla ei ole painostustoimia käynnissä. Kaikkien alojen neuvottelutilanteesta löydät tietoa täältä.

 

TEK maksaa lakkoavustusta YTN:n hallituksen suosituksen mukaisesti 80 euroa/vuorokausi. Maksamme lakkoavustusta myös lakonalaisissa työsuhteissa oleville opiskelijajäsenille sekä eläkeläisille. Jos TEKin jäsenen työsopimuksessa lukee, että hänen kohdallaan noudatetaan Teollisuusliiton työntekijöiden tai Pron toimihenkilöiden työehtosopimusta, niin hän voi mennä lakkoon, mikäli Teollisuusliitto tai Pro näin ohjeistaa ja tällöin TEK maksaa 80 euroa/vuorokausi lakkoavustusta. Lakkoavustusta haetaan YTN:ltä. Lisätietoa ja ohjeita täältä.

Katso YTN:n sivuilta vastauksia yleisimpiin kysymyksiin liittyen mahdolliseen lakkoon. 

Ajankohtaisimman tiedon yksityisen sektorin työehtosopimuksista saat YTN:n sivuilta:

Kaikkien YTN-alojen neuvottelutilanne

YTN:n tuoreimmat tiedotteet

Julkinen sektori

Julkisella sektorilla työskentelevien tekkiläisten sekä muiden akavalaisten liittojen jäsenten työehtosopimuksista neuvottelee JUKO. Ajankohtaisimman tiedon julkisen sektorin työehtosopimuksista saat JUKOn sivuilta:

www.juko.fi

Yliopistotes.fi-sivustolla kerrotaan yliopistojen työehtosopimuksista

Varmista, että olet merkannut TEKin jäsenportaaliin työpaikkatietosi, sähköpostiosoitteesi on oikein ja olet sallinut "oman alasi tiedotukseen ja edunvalvontaan" liittyvät YTN:ltä ja JUKOlta tulevat sähköpostit! 

 

Mitä väliä työehtosopimuksilla on?