Opiskelijoita istuu auringossa haalarit päällä

Opiskelijoiden palkkasuositukset

Annamme vuosittain suositukset tekniikan alan opiskelijoiden ja valmistuneiden alku- ja harjoittelupalkoista.

Tutkimme ja tilastoimme ammattikunnan palkkaa ja sen kehitystä. Tutkimustiedon perusteella annamme vuosittain suosituksen tekniikan alan opiskelijoiden ja vastavalmistuneiden alkupalkkaa varten. Annamme palkkasuositukset myös harjoitteluille ja opinnäytetöille.

Alkupalkkasuositus

TEK on päättänyt alkupalkkasuosituksesta, joka on 3 800 – 4 300 €/kk. Suositus on voimassa 1.12.2023 – 31.5.2024.

Huomaathan, että palkkatasoissa on sekä alueellisia että alakohtaisia eroja. Palkkasuositus on tarkoitettu koulutusta vastaaviin ylemmän toimihenkilön asiantuntijatehtäviin äskettäin valmistuneille, joilla ei vielä ole pidempää työkokemusta oman alan tehtävistä. Alkupalkat ovat korkeampia erityisen vaativissa tehtävissä, paljon työkokemusta omaavilla sekä pääkaupunkiseudulla. 

Alkupalkkasuositusta on hyvä käyttää palkkaneuvottelussa lähtökohtana ja verrata siihen omaa palkkatoivetta sekä osaamista ja kokemusta. Palkkaneuvottelussa on hyvä muistaa myös työnantajan mahdollisuus tarjota palkan ohella luontoisetuja tai muita etuja. 

Suosittelemme hyödyntämään alkupalkkasuosituksen lisäksi muita palveluitamme palkkatoiveen muodostamisessa. Tutustu tarkemmin palkkatietoihimme ja tarkista oma tilanteesi TEKin Palkkanosturista tai palkkaneuvonnasta. Kannattaa lukea myös palkkatutkijamme Tuunia Keräsen tuore blogi alkupalkkasuosituksesta

Alkupalkkasuositus perustuu kyselytutkimuksista saatuihin tietoihin vastavalmistuneiden palkoista. Suositusta asetettaessa otetaan huomioon myös ennusteet tulevasta suhdanne- ja palkkakehityksestä. TEKin tavoitteena on edistää jäsentensä palkkakehitystä ja tämä huomioidaan alkupalkkasuositusta laadittaessa.

Harjoittelijoiden palkkasuositukset

TEK määrittää vuosittain opiskelijoille harjoittelupalkkasuositukset, jotka koskevat omaan opintoalaan liittyvää työtä, esimerkiksi kesätöitä tai harjoitteluja. Alta löytyvästä taulukosta löydät harjoittelijapalkkasuositukset vuodelle 2024.

 

OpintopisteetPalkkasuositus (€/kk)
0-592 330
60-1192 480
120-1792 650
180-2392 750
240-3003 000
diplomityö/gradu3 100

 

Harjoittelupalkkasuositus perustuu tekkiläisten opiskelijoiden kesätöistään antamiin palkkatietoihin ja palkkatason muutosennusteisiin. Harjoittelijapalkkasuositus on hyvä lähtökohta palkkapyynnölle.

Aiempi ammatillinen kokemus, työskentely lukukausien aikana, työskentelyvalmiutta parantavat lisäopinnot ja työtehtävän vaativuus kannattaa ottaa huomioon palkkapyyntöä esittäessä.

Pääkaupunkiseudulla palkkataso on noin kuusi prosenttia muuta maata korkeampi. Mahdolliset luontoisedut, kuten lounas- tai puhelinetu eivät sisälly palkkasuositukseen.

Katso muotoilijoiden alkupalkkasuositukset Ornamon sivuilta

Diplomityön ja pro gradu -tutkielman palkkasuositus

TEK on päättänyt diplomityön ja pro gradu -tutkielman palkkasuositukseksi 3 100 euroa / kk vuodelle 2024.

Mikäli henkilö hoitaa diplomityön ohella muita työtehtäviä, ne on hyvä ottaa huomioon palkkaa nostavana tekijänä.