Edullinen hinta tarkoittaa myös pientä akkua. Dongfeng Nammi Box on kaupunkiautona erinomainen, mutta maantiellä mukavuus kärsii. Osa auton tekniikasta ja sisustuksesta aiheuttaa myös kummastusta.
Kiinalaisia merkkejä saapuu Eurooppaan tiuhaan tahtiin. Yksi uusimmista Suomeen rantautuneista kiinalaisvalmistajista on Dongfeng, jonka alainen edullisiin sähköautoihin vihkiytynyt Dongfeng Nammi nappaa paikkansa automarkkinoilla Box-mallillaan.
Boxin hinnat alkavat 24 900 eurosta, joten kyse on yksi edullisimmista Suomessa myytävistä sähköautoista.
Pieneen hintaan tosin kuuluu myös pieni akku. Edullisimmalle, 31,4 kilowattitunnin akuston Boxille valmistaja kertoo WLTP-laskennan mukaiseksi kantamaksi ainoastaan 200 kilometriä. Tämä riittänee päivittäiseen kaupunkiajoon laturilta laturille, mutta Lapin reissuihin Boxilla ei pahemmin pörhälletä.
Pidempää kantamaa kaipaavalle saa 2 000 euron lisähintaan 42,3 kilowattitunnin kapasiteetin, jolla kantamaa on 310 kilometriä.
Hinnan kivuttua 26 900 euroon ei enää voida sanoa Boxin olevan Suomen halvin. Halvempia ovat Hyundai Inster ja Citroen ë-C3. Insterin hinta alkaa 25 990 eurosta, johon kuuluu 42 kilowattitunnin akusto. Ë-C3 hinta alkaa 25 890 eurosta, johon kuuluu 44 kilowattitunnin akusto.
Dongfengillä on kuitenkin muutama ässä hihassaan, mikä erottaa Boxin kilpailijoistaan.
Dongfeng on Kiinan valtion omistama yritys, joka on ollut pystyssä vuodesta 1969 lähtien. Dongfeng Nammin toiminta alkoi vuonna 2020.
Hulppea varustetaso
Dongfengin Nammi Boxin erottaa kilpailijoista ensisijaisesti sen varustelu, joka tuo mieleen jopa premium-tason maantielaivat.
Matkustamon läpi kulkee koristetikkailtu keinonahkaverhoilu, penkit ovat keinonahkaa, kuljettajalle on penkin ilmastointi. Lisäksi Boxista löytyy mukautuva vakionopeudensäädin sekä hämmästyttävän tarkka 360 asteen kameranäkymä.
Piknik-reissuja varten Boxissa on myös V2L-ominaisuus, eli virran ulossyöttö. Tällöin autoon voi kytkeä töpseliadapterin ja kytkeä autoon muita sähkölaitteita, kuten vaikkapa kahvimyllyn ja kahvinkeittimen.
Varusteissa on kuitenkin yksi mielipiteitä jakava asia: nämä ovat suunniteltu Dongfengin varsin yksipuolisen naiskäsityksen mukaan. Tästä kielivä chic-suunnittelu ei puhuttele kaikkia.
Koristetikkailuihin on laitettu nahkaremmit, joka tuo mielleyhtymän kalliista käsilaukusta. Sisustan väritys on pehmeä. Lisäksi tietoviihdejärjestelmän teema on pastellisävyinen, ja näytön taustalla ovat ylisuorittamiseen rohkaiseva kissahahmo sekä virtuaalinen sovelluslaatikko, jonka päällä on kuva tyttöä esittävästä piirroshamosta.
Ylisuorittamiseen kehottava kissa toteaa iltaisin, että työpäivä on mennyt hyvin. Aamuisin tämä antaa tsemppejä päivään. Kissan takana olevaan motivaatiotauluun voi asettaa Dongfengin valikoimia kaskuja, joita ovat käännettyinä muun muassa ”luonnonvalinta karsii heikot, päättäväisyydellä valloitetaan vuoria, aikainen lintu madon nappaa” ynnä muuta vastaavaa.
Positiivista sinänsä saada tsemppauksia, mutta eurooppalaiseen kulttuuriin ei kuulu seitsemänpäiväinen työviikko. Lisäksi herää kysymys, että olisiko vastaavia tsemppiviestejä miehille suunnitellussa autossa. Toistaiseksi en ole nähnyt muualla vastaavaa.
Maahantuoja kertoi ettei näytölle ole odotettavissa maskuliinisempaa tummasävyistä teemaa, jossa olisi stereotyyppisesti esimerkiksi kalastuslaitteita, jäätä, tulta ja hevosia – samaan tyyliin miten marketeissa olevia miesten saippuoita pakataan.
Uskomaton kulutus
Ulkoapäin Box on neutraalimpi, eikä ole yhtä sukupuolisidonnainen kuin sisältä. Muotoilu muistuttaa etäisesti Miniä, jota vahvistaa 590 euron lisähinnasta saatava valkoinen katon väritys.
Mittasuhteet toisin ovat hieman Miniä suuremmat. Pituutta Boxilla on reilun tuuman yli neljä metriä ja leveyttä 1,8 metriä. Tavaratila vetää penkit ylhäällä 326 litraa ja penkit kaadettuina 900 litraa. Koonsa puolesta Box asettuu siis B-segmenttiin ja melko lähelle Citroënin ë-C3:sta.
Ajossa 185 senttisen kuljettajan polvet ottavat herkästi kiinni kojelautaan ja ohjauslaitteisiin, joka on rasite ajomukavuudelle, erityisesti pidempää matkaa tehdessä. Pidemmällä matkalla Box ei ole muutenkaan mukavimmasta päästä, sillä ohjaamossa kaikuu suhinat ja tuuli tuntuu ottavan autoon herkästi. Tämä tosin on pienillä autoilla melkeinpä väistämätöntä.
Autossa ei ole akun esilämmitystä, joka myös nakertaa pitkän matkan tekemisen mielekkyyttä. Lataus tapahtuu parhaillaan 70 kilowatin teholla.
Maantiellä mukautuva vakionopeudensäädin toimi koeajon aikana moitteetta. Kaistavahti on nimensä mukaisesti vain vahti, eikä niinkään kaistallapitoavustin. Auto huomauttaa kaistan tullessa vastaan piipityksellä ja pienellä ohjausvasteella.
Sähköautoksi Box on myös hämmästyttävän kevyt ja puntari näyttää vaivaiset 1 324 kiloa.
Alustan tasapainoisuus ja pehmeys yllättää. Esimerkiksi kaupunkiajossa mukulakivet eivät häiritse ajoa juuri ollenkaan. Maantiellä tosin tuntuu pientä epävakautta, mutta tätäkin joutuu miettimällä miettimään.
Mikään tehomylly Box ei ole. Hevosvoimia sähkömoottorista irtoaa 95 kappaletta. Box kiihtyy 0–100 kilometriä tunnissa nopeuteen 14 sekunnissa. Alhainen kiihtyvyys ei kuitenkaan ärsytä ja on oikeastaan jopa virkistävää saada tämänlaisia kiihtyvyyslukemia. Sähköautovalmistajat kun puskevat autoihinsa vuoron perään alle 4 sekunnin räjähdysmäisiä kiihtyvyyksiä niin tämänlaiset teholukemat tuntuvat jopa järkeviltä. Boxin rattiin uskaltaisi päästää myös kokemattoman autoilijan.
Matala kiihtyvyys ja auton keveys lienevät syinä siihen, että Boxin kulutuslukemat ovat ällistyttävän matalat. Valmistaja ilmoittaa yhdistettynä lukemana 10,6 kilowattituntia sadalla kilometrillä. Koeajossa kulutus asettui noin viiden asteen kevätkeleillä 13 kilowattituntia per sata kilometriä tienoille kaupunkiajossa. Maantiellä lukema pomppasi kolme kilowattituntia ylöspäin.
Monipuolinen tietoviihdejärjestelmä
Tietoviihdejärjestelmä on monipuolinen, mutta koodaus tuntuu hieman hätiköidysti tehdyltä. Esimerkiksi auton arvio jäljellä olevan akun kantamasta on lähinnä karkea arvio, ja matka saattaa lyhentyä 70 kilometrin matkalla jopa 100 kilometriä.
Hätäisestä koodauksesta muistuttaa myös se, että auton kulutuslukemat ovat saatavilla nopeusmittaristo-näytölle näkyviin vain hetkeksi. Osa auton toiminnosta kuten paikallapitoavustin ja sumuvalot ovat piilotettu tietoviihdejärjestelmän ylävalikkoon, jonka saa näkyviin pyyhkäisemällä näyttöä ylhäältä alas.
Kantaman tipahtaessa alle 20 kilometrin, siirtyy auto rajoitetun tehon tilaan, jolloin muun muassa ylämäkien ajaminen tuntuu todella tahmealta eikä auto tunnu liikkuvan juuri minnekään. Taajamassa tämä vielä menee laturille siirtyessä, mutta moottoritiellä olisi jännät paikat – varsinkin jos edessä olisi pitkä nousu.
Tietoviihdejärjestelmässä löytyy paljon kaikkea, mutta jotain on myös karsittu. Esimerkiksi radiota ei ole, vaan musiikin kuuntelu täytyy hoitaa digitaalisesti esimerkiksi langattomasti autoon yhdistetyn kännykän suoratoistopalveluiden kautta. Apple CarPlay ja Android auto toimivat toistaiseksi autossa erikseen ladattavan sovelluksen kautta.