Yrittäjille tukea koronakriisin keskellä

|
Uutinen
Kuuntele

Koronaepidemia on tuonut poikkeuksellisen tilanteen koko maailmaan. Pandemian yhteydessä suurin kysymys on ihmisten terveyden ja hyvinvoinnin varmistaminen.

Koronaviruksen taloudellisia vaikutuksia ei myöskään voi väheksyä. 

Suomessa koronan vaikutukset elinkeinoelämään ovat ilmeiset. Marinin hallitus on reagoinut tilanteeseen ja luvannut yrittäjille ja elinkeinonharjoittajille konkreettista tukea tukalaan tilanteeseen.

Business Finland ja ely-keskukset myöntävät suoria tukia yrityksille, jotka ovat vaikeuksissa koronaviruksen vuoksi. 

– Yritykset ovat vakavassa paikassa. Pelkkä laina tai lainatakaus eivät tässä tilanteessa riitä, vaan lisäksi tarvitaan ihan suoraa rahallista tukea. Esimerkiksi vuokrien maksu tuottaa ongelmia monille, toteaa TEKin yrittäjätoiminnasta vastaava Martti Kivioja.

Yritysten ja yrittäjien akuutti tilanne herättää paljon kysymyksiä ja erilaisia tuen tarpeita. Valtakunnallisten ja alueellisten toimijoiden lisäksi myös TEKin omat asiantuntijat ovat yrittäjäjäsentensä tukena. 

 
Valtiolta lisätukea yrityksille

Hallitus on valmistellut tukipaketin yrityksille koronaviruksesta aiheutuvien haittojen torjumiseksi. 

Finnveran valtuuksien kasvattamien mahdollistaa 10 miljardin euron lisärahoituksen yrityksille ensisijaisesti takauksina pankkien myöntämille luotoille.

Lisäksi valtion Finnveralle maksama luotto- ja takaustappioiden korvausosuus nousee 50 prosentista 80 prosenttiin, mikä mahdollistaa Finnveralle riskinoton kasvattamisen. Lue lisää Finnveran sivuilta.

Business Finlandin avustusvaltuutta on lisätty 800 miljoonaa euroa käytettäväksi yrityksiä tukeviin toimiin.

Tämän myötä on avattu koronatilanteesta kärsiville pk- ja midcap -yrityksille kaksi uutta rahoituspalvelua, joilla pyritään lieventämään koronan aiheuttamia talousvaikutuksia. Lisätietoa Business Finlandin sivuilta.

ELY-keskukset ovat puolestaan saaneet 400 miljoonan euron lisärahoituksen yritysten kehittämishankkeiden tukemiseen. erityisesti palvelualojen, mutta tarpeen mukaan myös muiden toimialojen pk-yrityksille koronaviruksesta aiheutuvien vaikutusten hallintaan ja ehkäisemiseen myönnettäviin avustuksiin. Lue lisää.

Työttömyysturvaan parannuksia

Hallitus on myös helpottanut yrittäjien työttömyysturvaa niin, että myös päätoimisella yrittäjällä on mahdollisuus päästä työttömyysturvan piiriin ilman, että tarvitsee luopua yritystoiminnasta.

Ehdotus tuo helpotusta monille yrittäjille tässä vaikeassa tilanteessa, kun asiakkaiden vähenemisen myötä kassavirta pienenee vuokra- ym. kulujen kuitenkin juostessa entiseen tapaan.

Lisätietoa työttömyysturvan eri muodoista TEK-lehden jutusta.

Tukiryhmä Facebookissa

Suomen Yrittäjät on avannut yrittäjien tueksi Facebook-ryhmän, jossa vertaistuen lisäksi on mahdollisuus saada apua asiantuntijoilta.

Ryhmässä yrittäjien kysymyksiin vastaavat Suomen Yrittäjien lakineuvoja sekä Työeläkeyhtiö ELO ja Finnveran asiantuntijat. Ryhmässä myös Yritys-Suomi Talousapu -neuvontapalvelu antaa talous- ja velkaneuvontaa. Liity ryhmään ja tule mukaan keskustelemaan.


Suomen Yrittäjien koronatietoiskut

Suomen Yrittäjät ovat tehneet webinaareja erilaisista koronaan liittyvistä kysymyksistä. Tietoiskuissa käsitellään aiheita laidasta laitaan – yrittäjän mielenterveydestä aina koronan vaikutuksiin yksinyrittäjien sosiaaliturvaan. Webinaarit ovat katsottavissa nauhoitteina Suomen Yrittäjien verkkosivuilta.