Yrittäjä – ethän sinä tai perheenjäsenesi maksa turhasta?

|
Blogimerkintä
Kuuntele

Jos statuksesi on muuttunut palkansaajasta yrittäjäksi, kannattaa tarkistaa, että olet oikean työttömyyskassan jäsen.

Työttömyysturva on yksi tärkeimmistä vakuutuksista palkansaajille. Työttömyyden osuessa omalle kohdalle, on tärkeää, ettei putoa Kelan maksaman perusturvan varaan. Sama turva on olemassa myös yrittäjälle, mutta kassajäsenyyden säilyttäminen vanhassa tutussa palkansaajakassassa voi olla karhunpalvelus itselle, jos status on muuttunut palkansaajasta yrittäjäksi. 

Yritystoiminnasta työttömäksi jäävä voi saada päivärahaa palkansaajakassasta ainoastaan niin sanotun jälkisuoja-ajan, joka on 18 kuukautta ja alkaa yritystoiminnan aloittamisesta. Tämän jälkeen palkansaajakassassa jatkava yrittäjä tipahtaakin peruspäivärahan varaan, eikä maksetuista kassan jäsenmaksuista olekaan enää hyötyä. Yrittäjän tuleekin olla tietoinen oman statuksensa muuttumisen vaikutuksista päivärahaan.

Myös perheenjäsenesi voi olla yrittäjä, jopa tietämättään.

Palkansaajakassan jäsenenä ansaittu päivärahaoikeus on mahdollista siirtää AYT-kassaan ilman katkoksia työttömyysturvaan, mikäli kassajäsenyyden siirtää AYT-kassaan välittömästi yritystoiminnan alkaessa. Mitä pidemmäksi kassavaihdon siirtää, sitä pidemmäksi Kelan maksaman perusturvan piiriin kuuluminen venyy. Toisin sanoen: jäsenyyden siirtäminen (pääsääntöisesti) mahdollisimman pian yritystoiminnan alkamisesta AYT-kassaan kannattaa – älä heitä hukkaan palkansaajakassan jäsenenä ansaitsemaasi turvaa lopettamalla kassajäsenyyden, vaikka siirtyisitkin yrittäjäksi!

Myös perheenjäsenesi voi olla yrittäjä, jopa tietämättään. Jos omistat yli 50 prosenttia yrityksestä ja taloudessasi asuva puolisosi tai lapsesi työskentelee yrityksessä, on hän myös työttömyysturvajärjestelmässä yrittäjä. Näin siis on, vaikka hän olisi Tyel-vakuutettu, eikä omistaisi yrityksestä murustakaan. Tällaisen puolison tai lapsen on myös turha maksaa palkansaajakassan jäsenmaksua, sillä työttömyyden kohdatessa palkansaajakassa antaa edellä mainitun jälkisuoja-ajan jälkeen kielteisen päätöksen. Kassajäsenyys AYT-kassassa sen sijaan tuo turvan myös perheenjäsenyrittäjälle. 

Yrittäjä, varmista siis, että sinä tai perheenjäsenesi ette maksa jäsenmaksujanne turhaan. Jokaiseen yksilölliseen tilanteeseen saat vastauksen osaavalta AYT-kassan henkilökunnalta maksuttomasta palvelunumerosta 09-2535 3100.

Tutustu TEKin yrittäjille suunnattuihin palveluihin