Yksinyrittäjän työkaverit

|
Blogimerkintä

TEKin Yrittäjäklubi tuo yrittäjät yhteen.

Tulevaa yrittäjää askarruttavat monet seikat. Yksin jääminen, sanan syvimmässä merkityksessä, on yksi niistä.

Yrityksen voi perustaa yhdessä ystävän, kollegan, asiakkaan tai parhaimmillaan bisnesenkelin kanssa. Tämä tuo mukanaan omat haasteensa ja mutkansa, mutta ainakin on joku johon tukeutua tiukan paikan tullen. Entä jos lähelläsi ei ole ketään, jonka haluaisit samaan firmaan? Jos liiketoiminta ei alussa kanna kahta ihmistä, kun et pysty itsellesikään maksamaan palkkaa? Tai jos yksi yrittäjyyden eduista on se, että saat tehdä juuri sitä mitä haluat, kysymättä keneltäkään lupaa, niin ajatus kaverin ottamisesta voi ahdistaa enemmän kuin yksinäisyys.

Yksin yrittäminen ei tarkoita yksinäisyyttä. Enkä nyt tarkoita sitä toivottavasti laajaa ja kannustavaa tukiverkkoa, joka aloittavalla yrittäjällä on apunaan. Enkä tarkoita asiakkaita ja yhteistyökumppaneita, jotka muodostavat olennaisen osan yrittäjän sosiaalisesta verkostosta. Tarkoitan kavereita, jotka eivät kuuntele sinua siksi, että on pakko (puoliso), siksi, että haluavat myydä sinulle jotain (toimittaja) tai edes siksi, että juttusi ovat mahdottoman mielenkiintoisia (no, kukapa ei sellaista ihmistä haluaisi kuunnella), vaan siksi, että teillä on yhteinen intressi, te olette kollegoja.

Kollega? voit kysyä. Eikö yksinyrittäjä sananmukaisesti yritä yksin?

Kuka ymmärtäisi yrittäjää paremmin kuin toinen yrittäjä. Asiantuntijayrittäjälle samalla toimialalla toimiva ihminen ei ole kilpailija – jos ette nyt sattumoisin taistele samoista asiakkaista – vaan tuki ja turva. Ja sinulle mahdollisuus kalastella isompia asiakkaita, kun voit luottaa, että yhdessä saatte homman hoidettua. Toisesta yrittäjästä voi tulla sinulle asiakas, yhteistyökumppani ja ystävä, kaikki samassa persoonassa.

Paras tapa löytää samanmielisiä ja mukavia yrittäjäkollegoja on liittyä erilaisiin yrittäjäjärjestöihin, kerhoihin ja klubeihin. TEKin yrittäjäklubi on hyvä esimerkki, lisäksi ovat mm. alueelliset yrittäjäjärjestöt. Ja sinun ei tarvitse yrittää päättää mikä paikoista olisi paras – liity kaikkiin, jotka sinua kiinnostavat. Itse olen saanut jäsenmaksuni moninkertaisesti takaisin osallistumalla erilaisiin ilmaisiin tai tuettuihin tapahtumiin. Ja yleensä tilaisuuden jälkeen on ollut uusien ideoiden lisäksi nippu käyntikortteja kotiin vietäväksi. Vaikka ison osan kontakteista ja verkostoista voisi hoitaa sähköisesti, ei vielä ole fyysistä tapaamista voittanutta tilaisuutta löytää uusia kumppaneita.

Verkot vesille, niin huomaat, että ei tarvitse kauan yksin yrittää. Ja säilytät silti sen vapauden, joka yrittämisessä on niin makeaa.

Avainsanat: