Tapio Helotie seisoo valkoisen seinän edessä ja katsoo kameraan.

Vihreät osaajat 2023: Tapio Helotie, Wega Group Oy

|
Uutinen
Kuuntele

Vihreän siirtymän tavoite on pysäyttää ilmastonmuutos ja luontokato sekä rakentaa hiilineutraaliin kiertotalouteen perustuva, ekologisesti kestävä hyvinvointiyhteiskunta. Onnistunut siirtymä tarvitsee Tekniikan akateemiset TEKin jäsenten osaamista. Tällä sivulla esittelemme yhden osaajan.

Logo ja teksti: Vihreän siirtymän teemavuosi.

1. Nimesi?

Tapio Helotie (ent. Laitinen)

2. Mitä ja missä olet opiskellut?

Olen opiskellut Aalto-yliopistossa energia- ja ympäristötekniikkaa ja valmistunut DI:ksi 2020 pääaineena Sustainable energy conversion technologies.

3. Missä olet töissä (titteli ja työpaikka)?

Työskentelen projekti-insinöörinä Wega Group Oy:llä.

4. Mitä teet työksesi?

Toteutan biokaasu- ja synteettisen metaanin tuotantolaitosten projekteja aina esiselvityksistä investointipäätökseen asti. Tavoitteenamme on myös rakentaa omia tuotantolaitoksia. Teen lisäksi energiaselvityksiin liittyviä konsultointeja ja toimin yrityksemme asiantuntijana biokaasun kestävyysjärjestelmien teossa.

5. Miten se edistää vihreää siirtymää?

Edistän vihreää siirtymää auttamalla yhteiskuntaa siirtymään kestävämpiin polttoaineisiin ja energiaratkaisuihin omien ja asiakkaidemme projektien kautta.

6. Miten päädyit vihreäksi osaajaksi nykyiseen työpaikkaasi, ja mitä vihreän siirtymän parissa työskentely merkitsee sinulle?

Aloitin energia- ja ympäristötekniikan opiskelut heti lukion jälkeen ja opiskeluideni aikana minulle kävi selväksi, että haluan olla osana siirtymää kohti puhtaampia teknologioita. Työurani pari ensimmäistä vuotta olin virkamieshommissa päästökauppapuolella, jossa pääsi myös hyvin edistämään vihreää siirtymää. Koin kuitenkin, että Wegalla pääsisin konkreettisesti edistämään sitä, esimerkiksi lisäämällä biokaasun ja synteettisen metaanin tuotantoa Suomessa.

7. Mikä on mielestäsi paras vihreän siirtymän teko, minkä jokainen voi tehdä?

On hyvä lähteä liikkeelle pienistä teoista, kuten kierrättämällä, vaihtamalla sähkösopimuksen vähähiiliseen sähköön tai kulkemalla polkupyörällä matkoja, joita ennen teki autolla. Niiden pienten tekojen kautta on helpompi tehdä suurempia, elämää mullistavia tekoja, kuten auton vaihtaminen vähäpäästöisempään.

8. Mitä pitäisi tehdä vihreän siirtymän edistämiseksi seuraavaksi?

Poliittisten tavoitteiden, regulaation ja ohjeistuksen tulisi olla selkeämpää ja ennakoitavampaa, esimerkiksi biokaasualalla jakeluvelvoitteen jatkuva muuttuminen on ongelmallista. Suomessa biokaasulla on paljon valjastamatonta potentiaalia, jonka hyödyntäminen hyödyttäisi kotimaista tuotantoa monella eri sektorilla. Myös energian varastointiin tulisi tulla enemmän kannusteita.