Sami Kanerva henkilökuvassa vaaleaa taustaa vasten.

Vihreät osaajat 2023: Sami Kanerva, ABB

|
Uutinen
Kuuntele

Vihreän siirtymän tavoite on pysäyttää ilmastonmuutos ja luontokato sekä rakentaa hiilineutraaliin kiertotalouteen perustuva, ekologisesti kestävä hyvinvointiyhteiskunta. Onnistunut siirtymä tarvitsee Tekniikan akateemiset TEKin jäsenten osaamista. Tällä sivulla esittelemme yhden osaajan.

Logo ja teksti: Vihreän siirtymän teemavuosi.

1. Nimesi?

Sami Kanerva

2. Mitä ja missä olet opiskellut?

Sähkötekniikkaa Teknillisessä korkeakoulussa (nyk. Aalto-yliopisto). Valmistuin diplomi-insinööriksi 1999 ja tekniikan tohtoriksi 2005. Pääaineeni oli sähkömekaniikka.

3. Missä olet töissä (titteli ja työpaikka)?

Työskentelen ABB:lla Marine & Ports -divisioonassa tuotepäällikkönä. Virallinen titteli on Global Product Manager, Fuel Cells.

4. Mitä teet työksesi?

Vastaan meriteollisuuden polttokennoratkaisuista ABB:llä globaalisti. Koska kyseessä on uusi teknologia, joka ei ole vielä laajasti käytössä, työskentelen enimmäkseen myynnin ja tuotekehityksen parissa. Tuotepäällikön toimenkuvalle on tyypillistä, ettei sitä voi kovin täsmällisesti määritellä. Tärkeintä on pitää kaikki langat käsissä ja ajatella strategisesti pitkällä tähtäimellä.

5. Miten se edistää vihreää siirtymää?

Merenkulun kokonaispäästöt ovat maailmanlaajuisesti merkittäviä, ja ne on tarkoitus puolittaa vuoteen 2050 mennessä. Vetykäyttöiset polttokennot ovat yksi vaikuttavimmista keinoista päästöjen vähentämiseksi, ja ABB:llä on meriteollisuuden johtavana järjestelmätoimittajana erinomaiset mahdollisuudet kiihdyttää tätä kehitystä. Toimimme strategiamme mukaisesti vihreän siirtymän eturintamassa.

6. Miten päädyit vihreäksi osaajaksi nykyiseen työpaikkaasi, ja mitä vihreän siirtymän parissa työskentely merkitsee sinulle?

Olen urani alusta lähtien halunnut edistää vihreitä arvoja, ja olen useampien yksittäisten valintojen kautta päätynyt tekemään nykyistä työtäni. Ennen polttokennoja matkalle on mahtunut muun muassa sähkömoottoreita, tehoelektroniikkaa, tuulivoimaa ja sähköverkkoja. Minulle on tärkeää kokea, että työlläni on positiivisia vaikutuksia ympäröivään maailmaan.

7. Mikä on mielestäsi paras vihreän siirtymän teko, minkä jokainen voi tehdä?

Kokonaisuus on pienten asioiden summa. Kannattaa tehdä vihreitä valintoja sen mukaan, mikä on mahdollista ja kohtuullista. Esimerkiksi vihreää sähköä kotitalouteen, enemmän kasviksia ruokavalioon, lihasvoimalla liikkumista autoilun sijaan, ympäristöystävällisten tuotteiden suosimista ja niin edelleen. Jopa oman työpaikan voi valita sen perusteella, miten hyvin siinä pystyy edistämään vihreää siirtymää.

8. Mitä pitäisi tehdä vihreän siirtymän edistämiseksi seuraavaksi?

Uusiutuvan sähköntuotannon ja vetytalouden edistäminen on jo hyvin liikkeellä ja sitä kannattaa jatkaa. Seuraavaksi täytyy huolehtia tulevien sukupolvien koulutuksesta. Erityisesti luonnontieteiden osaamiseen pitäisi panostaa enemmän jo alaluokilta lähtien.