Riina Salmimies seisoo kädet puuskassa valkoista taustaa vasten.

Vihreät osaajat 2023: Riina Salmimies, Sofi Filtration Oy

|
Uutinen

Vihreän siirtymän tavoite on pysäyttää ilmastonmuutos ja luontokato sekä rakentaa hiilineutraaliin kiertotalouteen perustuva, ekologisesti kestävä hyvinvointiyhteiskunta. Onnistunut siirtymä tarvitsee Tekniikan akateemiset TEKin jäsenten osaamista. Tällä sivulla esittelemme yhden osaajan.

Logo ja teksti: Vihreän siirtymän teemavuosi.

1. Nimesi?

Riina Salmimies

2. Mitä ja missä olet opiskellut?

Kemiantekniikkaa ja kauppatieteitä LUT-yliopistossa

3. Missä olet töissä (titteli ja työpaikka)?

Sofi Filtration Oy:ssä toimitusjohtajana

4. Mitä teet työksesi?

Start-upin toimitusjohtajana työnkuvani on todella laaja. Olen mukana teknisessä kehityksessä, hankin rahoitusta ja hoidan sidosryhmäyhteistyötä, teen myyntiä, vastaan henkilöstö- ja talousasioista ja yhtiön toiminnasta. Neuvottelen sopimuksista asiakkaiden kanssa ja puhun erilaisissa tapahtumissa firman toiminnasta ja paikastamme maailmassa.

5. Miten se edistää vihreää siirtymää?

Toimitamme suodattimia teollisuuteen. Suodattimemme mahdollistavat veden kierrätyksen teollisissa laitoksissa ja näin edistämme vesivastuullisuutta maailmassa, jossa ilmastonmuutos vaikuttaa puhtaan veden saatavuuteen meillä ja muualla maailmassa.

6. Miten päädyit vihreäksi osaajaksi nykyiseen työpaikkaasi, ja mitä vihreän siirtymän parissa työskentely merkitsee sinulle?

Minulla on takanani pitkä ura LUT-yliopistossa, jossa kestävyys on osa kaikkea tekemistä. Työkaluna on tekniikka ja sen mahdollistama liiketoiminnan uudistuminen. Järjestelmää muutetaan kuitenkin myös sisältä käsin ja työskentely teollisuudessa antoi minulle taas uuden mahdollisuuden vaikuttaa maailmassa. Vesi on ollut läsnä kaikessa ammatillisessa tekemisessäni siitä asti, kun valmistuin diplomi-insinööriksi. On mahtavaa tehdä töitä maailman vesien eteen – yksi tehdas kerrallaan.

7. Mikä on mielestäsi paras vihreän siirtymän teko, minkä jokainen voi tehdä?

Tarpeettoman materiaalisen kulutuksen vähentäminen ja paikallistuotannon suosiminen.

8. Mitä pitäisi tehdä vihreän siirtymän edistämiseksi seuraavaksi?

Veden merkitys vihreässä siirtymässä on aliarvioitu räikeästi. Maailmasta ei juurikaan löydy teollisuutta, joka ei käyttäisi vettä tuotteidensa valmistukseen, ja ympäri maailman kärsitään kuivuudesta ja tulvista. Blue Deal on kriittinen ja olemme jo myöhässä ilmastonmuutoksen aiheuttaman vesikriisin lieventämiseksi.