Pia Kautonen seisoo aulatilassa ja nojaa oranssiin tuoliin, etualalla on viherkasveja.

Vihreät osaajat 2023: Pia Kautonen, Ramboll Finland Oy

|
Uutinen

Vihreän siirtymän tavoite on pysäyttää ilmastonmuutos ja luontokato sekä rakentaa hiilineutraaliin kierto­talouteen perustuva, ekologisesti kestävä hyvinvointiyhteiskunta. Onnistunut siirtymä tarvitsee Tekniikan akateemiset TEKin jäsenten osaamista. Tällä sivulla esittelemme yhden osaajan.

Logo ja teksti: Vihreän siirtymän teemavuosi.

1. Nimesi?

Pia Kautonen

2. Mitä ja missä olet opiskellut?

Olen opiskellut ympäristötekniikkaa Mikkelin ammattikorkeakoulussa sekä Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa. Lisäksi minulla on ammatillisen opettajan pätevyys.

3. Missä olet töissä (titteli ja työpaikka)?

Ramboll Finland Oy, yksikönpäällikkö, vaikutusten arviointi

4. Mitä teet työksesi?

Johdan vaikutusten arvioinnin liiketoimintaa Suomessa. Vastuullani ovat yksikköni ihmiset, asiakkaat, projektit ja talous. Lisäksi vedän muutamaa uusiutuvan energian ympäristövaikutusten arviointimenettelyä.

5. Miten se edistää vihreää siirtymää?

Vihreä siirtymä tarvitsee investointeja, ja niistä useimmat vaativat ennen toiminnan aloittamista ympäristövaikutusten arviointeja, kaavoja ja ympäristölupia sekä niitä tukevia selvityksiä ja mallinnuksia. Teemme näitä asiakkaillemme. Ne voivat liittyä maa- tai merituulivoimaan, aurinko- tai bioenergiaan tai uusiutuvan sähkön hyödyntämiseen joko polttoaineiden tai raaka-aineiden valmistamiseksi.

6. Miten päädyit vihreäksi osaajaksi nykyiseen työpaikkaasi, ja mitä vihreän siirtymän parissa työskentely merkitsee sinulle?

Halusin palata takaisin niiden asioiden pariin, joita olin opiskelut erityisesti, kun niitä tekniikoita otetaan vihdoinkin käyttöön. Minussa asuu pieni maailmanparantaja, ja koen pääseväni vaikuttamaan asioihin, jotka minua motivoivat.

7. Mikä on mielestäsi paras vihreän siirtymän teko, minkä jokainen voi tehdä?

En osaa sanoa yhtä ainoaa tekoa, mutta minusta kaikki lähtee siitä, että pidetään oma pesä kunnossa. On se sitten oma koti tai oma maa.

8. Mitä pitäisi tehdä vihreän siirtymän edistämiseksi seuraavaksi?

Muistaa se, ettei vihreä siirtymä tarkoita ainoastaan hiilineutraalisuutta vaan myös luontovaikutusten minimoimista, luonnon monimuotoisuuden edistämistä ja kiertotalouden edistämistä. Myös näihin tulee miettiä lisää kannustimia.