Mikko Viilo istuu ikkunan edessä, kahvimukin äärellä, vieressään palmumainen kasvi.

Vihreät osaajat 2023: Mikko Viilo, Vaisala

|
Uutinen
Kuuntele

Vihreän siirtymän tavoite on pysäyttää ilmastonmuutos ja luontokato sekä rakentaa hiilineutraaliin kiertotalouteen perustuva, ekologisesti kestävä hyvinvointiyhteiskunta. Onnistunut siirtymä tarvitsee Tekniikan akateemiset TEKin jäsenten osaamista. Tällä sivulla esittelemme yhden osaajan.

Logo ja teksti: Vihreän siirtymän teemavuosi.

1. Nimesi?

Mikko Viilo

2. Mitä ja missä olet opiskellut?

Valmistuin Teknillisestä korkeakoulusta Espoosta 2001 diplomi-insinööriksi sähkö- ja tietoliikennetekniikan osastolta.

3. Missä olet töissä (titteli ja työpaikka)?

Olen R&D Project Manager ja työskentelen Vaisalassa Vantaalla.

4. Mitä teet työksesi?

Työurani punainen lanka on tuotekehitys valmistavan teollisuuden ympäristössä. Olen toiminut pitkään projektipäällikkönä erilaisissa mittalaitteiden kehitysprojekteissa. Viimeisimpänä erityistehtävänä työskentelen myös Vaisalan Science Based Targets -projektin parissa. Siinä tutkimme omaa päästökuormitustamme ja alennamme sitä osana ilmastonmuutoksen vastaista työtä.

5. Miten se edistää vihreää siirtymää?

Olen ollut kehittämässä erilaisia laitteita niin teollisuusprosesseihin kuin säähän liittyvien asioiden mittaamiseen. Niiden asiakashyötynä on aina ollut energian tai materiaalin säästö tai jonkun yhteiskunnallisen toiminnon tukeminen. Siinä mielessä nuo tuotteet ovat olleet vihreän siirtymän perusinfrastruktuuria kauan ennen kuin sitä tunnettiin tuolla nimellä. Esimerkiksi hiilidioksidimittaus toimistossa auttaa optimoimaan ilmanvaihtoa ja säästämään energiaa. Tuulivoimaan meillä on mittalaitteita ja -palveluja, jotka auttavat optimoimaan niin voimaloiden sijoittamista kuin myös toimintaa tuotannon aikana.

Science Based Targets -tavoitteiden osalta kyse on Vaisalan oman päästökuormituksen hahmottamisesta aiempaa laajemmin sekä toimittajiemme että asiakkaidemme suuntaan. Se on avartavaa ja auttaa meitä tekemään vihreän siirtymän kannalta parempia päätöksiä ja toimimaan parempana yrityskansalaisena lukuisten muiden siirtymää tekevien yritysten joukossa.

6. Miten päädyit vihreäksi osaajaksi nykyiseen työpaikkaasi, ja mitä vihreän siirtymän parissa työskentely merkitsee sinulle?

Olen ollut Vaisalassa yli 21 vuotta. Merkittävä syy tänne hakeutumiselle ja täällä pysymiselle on ollut, että tuotteemme ja palvelumme ovat yhteiskuntaa rakentavia. Myös yrityksen hyvä maine oli ja on edelleen tärkeää. Varsinainen ympäristötietoisuus ja sen merkitys on tullut mukaan ensin pikkuhiljaa, sitten kiihtyvästi, ja nyt se on oikeastaan keskeisin teema, mihin haluan aikaani käyttää.

7. Mikä on mielestäsi paras vihreän siirtymän teko, minkä jokainen voi tehdä?

Mielestäni kaikkien kannattaa harkita minkälaisten asioiden hyväksi työaikansa antaa. Epäinsinöörimäisin oma tekoni on, että pyrin käyttämään liikkumiseeni suhteellisen paljon omaa lihasvoimaa. Insinöörimäisin tekoni on, että olen vältellyt eläinperäistä ruokaa sen jälkeen, kun ymmärsin miten epätaloudellinen ja tuhoisa järjestelmä se on ihmiskunnan ruokkimiseen.

8. Mitä pitäisi tehdä vihreän siirtymän edistämiseksi seuraavaksi?

Isoimpia ja vaikuttavimpia asioita on päästöjä hillitsevien markkinamekanismien levittäminen globaalimmiksi. Toinen on luontovaikutusten saaminen ripeästi raportoinnin ja rahallisten vaikutusten piiriin niin kuin kasvihuonekaasupäästöt jo ovat.