Janne Kalliola istuu nojatuolissa kirjahyllyn edessä.

Vihreät osaajat 2023: Janne Kalliola, Exove

|
Uutinen

Vihreän siirtymän tavoite on pysäyttää ilmastonmuutos ja luontokato sekä rakentaa hiilineutraaliin kiertotalouteen perustuva, ekologisesti kestävä hyvinvointiyhteiskunta. Onnistunut siirtymä tarvitsee Tekniikan akateemiset TEKin jäsenten osaamista. Tällä sivulla esittelemme yhden osaajan.

Logo ja teksti: Vihreän siirtymän teemavuosi.

1. Nimesi?

Janne Kalliola

2. Mitä ja missä olet opiskellut?

Tietotekniikkaa TKK:lla (DI + TkL)

3. Missä olet töissä (titteli ja työpaikka)?

Chief Growth Officer, Exove

4. Mitä teet työksesi?

Rakennan Exoven kasvua asiakastyön, myynnin ja rekryn kolmion sisällä. Lisäksi käyn aktiivisesti puhumassa vihreästä koodista eri foorumeilla. Olen myös Koodia Suomesta ry:n hallituksen puheenjohtaja.

5. Miten se edistää vihreää siirtymää?

Exovella kasvu rakentuu merkittävästi vastuullisuuden päälle. Uskomme vihreän koodin ja ekotehokkaan ICT:n merkityksen kasvuun lähitulevaisuudessa ja olemme satsanneet niihin vahvasti. Olen lisäksi kirjoittanut vihreästä koodista opaskirjan suomeksi ja englanniksi. Kirja on ladattavissa Exoven sivuilta.

Koodia Suomesta on lanseerannut Hiilineutraaliusmerkin ohjelmistoalalle. Olen ollut vahvasti mukana merkin synnyssä ja kehittämisessä. Exove sai merkin tämän vuoden alusta, olemme nykyään hiilineutraali ohjelmistoyritys.

6. Miten päädyit vihreäksi osaajaksi nykyiseen työpaikkaasi, ja mitä vihreän siirtymän parissa työskentely merkitsee sinulle?

Olen perustanut Exoven vuonna 2006, joten olen ollut yrityksessä pitempään kuin vihreänä osaajana. Viimeisen viiden vuoden aikana olen herännyt ICT-teollisuuden energiankulutuksen ja päästöjen räjähdysmäiseen kasvuun. Asialle tehdään valitettavan vähän, mutta merkit ovat onneksi koko ajan parempia ja kiinnostus kasvaa markkinoilla.

7. Mikä on mielestäsi paras vihreän siirtymän teko, minkä jokainen voi tehdä?

Jos puhutaan ohjelmistoista, niin niiden käytön järkevöittäminen on henkilökohtainen ekoteko. Somen doom scrollailun lopettaminen, videoiden katselun vähentäminen, kryptovaluutoista luopuminen ja niin edelleen.

8. Mitä pitäisi tehdä vihreän siirtymän edistämiseksi seuraavaksi?

IT:n kannalta avainasemassa on asian ottaminen julkisen talouden hankintakriteereihin. Ensiksi Suomessa ja sitten heti perään EU-tasolla. Kun ympäristönäkökulmat ovat tarjouspyynnöissä, ala muuttaa toimintaansa nopeasti.