Vappuna leimattiin poletteja

|
Uutinen
Kuuntele

Tuotantotekniikan opiskelijoiden, opettajien ja jo työelämään siirtyneiden tieteenharjoittajien vappuohjelmaan kuuluu epäkeskopuristimen vuosittainen huolto.

Monumentin vuosihuolto on jo vuodesta 1993 asti järjestetty vappuaatton aamuna ja sen tarkoituksena on ollut tuoda niin vanhat kuin uudet VTK:n toimijat yhteen aloittamaan vapun juhlinta sekä vaihtamaan kuulumisia.

Tänä vuonna ohjelma erosi perinteisestä siinä, että lähes vuoden ajan epäkeskopuristinta on laitettu kokonaan uuteen uskoon tavoitteena saada puristin oikeaan toimintakuntoon. Puristimen käyttötarkoituksena oli lyödä poletteja epäkeskopuristimen logolla varustettuna vappuaattona ja tässä tavoitteessa onnistuttiin! Aiemmin vuosihuolto on tarkoittanut vuosittaista "voitelua" jaloviinan voimin ja oikeassa toimintakunnossa kone on ollut viimeksi 1990-luvulla.

Projektissa on ollut mukana opiskelijoita, yrityksiä sekä konetekniikan laitoksen henkilökuntaa tarkoituksenaan näyttää millaista jälkeä talkoohengessä opiskelijayhteisössä voidaan saada aikaan. Yrityksiä projektissa oli mukana pintakäsittelyn osalta FSP, sähkömoottorin toimitti ABB, kiilahihnan toimitti SKS, polettiaihiot toimitti Aimo Virtanen Oy, leimat ja asianmukaisen neuvonnan saimme Suomen Rahapajalta sekä rahoituksessa mukana toimi TTER.

Projektin työryhmä vasemmalta alhaalta alkaen, Sampsa Laakso, Hans Koskinen, Eetu Mattila, Joona Diov, Aleksi Kinnunen, Jukka Kallio, Jami Mäkinen, Seppo Nurmi, Jukka Viljanen, Jani Renvall, Tuukka Sipi, Janne Peuraniemi, Lari Mäkinen, Henri Lankinen, Oskari Pesola sekä Mikko Viljanen. Kuvasta puuttuu Ari Riihimäki.

Vuonna 1951 valmistettu puristin tuotiin konetekniikan K2 rakennuksen kylkeen vuonna 1993, josta sen historiallinen matka tuotantotekniikan pääainetta symboloimana monumenttina alkoi. Vapun starttaamiseen monumenttia on sen jälkeen käytetty joka vuosi. Tänä päivänä monumenttia huoltamaan saapuu noin sata vierasta, osa perheen kanssa, osa omien teekkariystävien kanssa.

Vanhimmat tieteenharjoittajat ovat valmistuneet 1970 ja -80-luvun taitteessa ja heitä edustamaan on perustettu rekisteröity yhdistys: Konepajakilta ry, joka on vuosittain perustamisestaan alkaen saanut tehtäväkseen huoltaa puristin taas tulevia koitoksia varten.

Avainsanat: