Valtuusto päätti laskea TEKin jäsenmaksua 18 eurolla

|
Uutinen
Kuuntele

Ensi vuonna lisätään uusia ammatillisia verkostoja, jotka tarjoavat mahdollisuuksia osaamisen kehittämiseen ja verkostoitumiseen.

Ensi vuoden toimintasuunnitelma sai aikaan vilkkaan keskustelun TEKin valtuuston kokouksessa Vantaalla 23.–24.11. Ensi vuoden punaisena lankana on lisätä TEKin kiinnostusta nuorten aikuisten keskuudessa ja kehittää heille suunnattuja palveluita.

– TEK panostaa ensi vuonna entistä enemmän ammatillisiin verkostoihin. Tutkimustemme mukaan nuoret kaipaavat enemmän yhteisöllisyyttä, vertaistukea ja verkostoitumista, esitteli TEKin toiminnanjohtaja Heikki Kauppi toimintasuunnitelman päälinjoja.

Yrittäjäjäsenille suunnattu TEKin Yrittäjäklubi toimii jo loistavasti, ja syksyllä toimintansa startannut Young Engineers and Architects in Helsinki Region – HELyea on kerännyt verkostoonsa kahdessa kuukaudessa yli 500 jäsentä.

Lisäksi ensi vuonna aloittaa uusi ammatillinen verkosto, jonka teemana on energiatalous- ja tekniikka.

– Norjan ja Tanskan tekniikan alan korkeakoulutettujen järjestöjen kokemukset ovat olleet inspiraationa. Esimerkiksi Norjassa toimii 12 eri teemojen ympärille muodostettua verkostoa. Yhteensä ne järjestivät viime vuonna 2 000 tilaisuutta, joihin osallistui yhteensä 30 000 henkilöä, Kauppi havainnollisti.

TEK panostaa ensi vuonna entistä enemmän ammatillisiin verkostoihin.


Uusi Nuorten valiokunta aloittaa toimintansa – kesytä oma dinosauruksesi

Myös vastavalmistuneiden tarpeet ja osaamisen kehittäminen on otettu huomioon verkostoissa.

Nuorten osaajien forum -valmennusta pilotoitiin tänä vuonna Helsingissä, ja ensi vuonna valmennukset pyörivät Helsingissä ja Tampereella. Yhteensä niihin on ilmoittautunut yli 170 nuorta osaajaa.

Lisäksi valtuusto päätti, että uutena elimenä ensi vuonna TEKissä aloittaa Nuorten valiokunta, jonka tehtävänä on muun muassa ideoida ja testata nuorten asiantuntijoiden kaipaamia palveluita. Valiokuntaan voivat hakea mukaan kaikki alle 35-vuotiaat jäsenet. Lisäksi mukana on ylioppilaskuntien edustajia.

– Teekkarivaliokunta laajenee nyt myös nuorille täysjäsenille. Tämä on työrukkanen nuorille jäsenille suunnattujen palveluiden kehittämiseen. Valiokunta kokoontuu vuosittain 6–8 kertaa vuodessa muutaman tunnin työskentelysessioon, kertoo teekkariasiamies Jussi-Pekka Teini.

Nuorten valiokunnan tehtävänä on muun muassa ideoida ja testata nuorten asiantuntijoiden kaipaamia palveluita.


Resursseja nuorten jäsenpalveluiden kehittämiseen

Mika Uusi-Pietilän (Yhtenäinen TEK ja teekkarihenki) ehdotus sähköisti kokouksen tunnelman.

– Toimenpiteet ovat oikeansuuntaisia, mutta eivät riittäviä. Ryhmämme ehdottaa, että perustetaan erillinen nuorisohankekokeilu, jonka tavoitteena on kasvattaa nuorten aikuisten jäsenmääriä. Erilliselle hankkeelle osoitetaan resursseja kaksi miljoonaa euroa, jotka otetaan TEKin omaisuuden tuotoista.

– Kannatan ehdotusta. Olisiko nyt jo aika radikaaleille ja näyttäville toimenpiteille? täydensi Tuomas Hirvonen (opiskelijat).

Monet valtuutetut kannattivat ehdotuksen perimmäistä ajatusta, mutta käytännön toimenpiteistä oltiin erimielisiä.

– En haluaisi tässä vaiheessa sitoa ensi keväänä valittavan uuden toiminnanjohtajan käsiä. Pidetään ehdotus elossa, mutta selvitetään tarkemmin, miten se voitaisiin toteuttaa, kommentoi Lotta Forssell (Kokoomus).

– Ongelmana on, että esitys on heikosti valmisteltu. Nyt epäselviä kohtia on liikaa, sanoi Saara Hyrkkö (Vihreät).

– Hallituksessa on sovittu, että odotetaan tarkempia tutkimustuloksia. Nyt pitää tehdä tiedon pohjalta järkeviä päätöksiä, komppasi Elina Wanne (Kokoomus).

TEKin hallituksen puheenjohtaja Marjo Matikainen-Kallström (Kokoomus), esitti kompromissiesityksenä, että erillinen työryhmä selvittäisi toimenpiteitä ja lisäbudjetista päätettäisiin kevään valtuuston kokouksessa.

Lopulta valtuusto hyväksyi Saara Hyrkön (Vihreät) kompromissiponnen, jonka mukaan valtuusto valtuuttaa hallituksen käyttämään yhdistyksen varallisuutta toimintasuunnitelman ulkopuolisiin, strategisiin, nuorten jäsenpitoa parantaviin kehitysehdotuksiin.

TEKin kokonaisjäsenmaksu on ensi vuonna 30 euroa kuukaudessa.
 

Jäsenmaksu laskee 18 eurolla – e-laskulla säästät vieläkin enemmän

Valtuusto löi lukkoon vuoden 2018 jäsenmaksut.

IAET-kassaan kuuluvien TEKin vuosijäsenten kokonaisjäsenmaksu laskee ensi vuonna 18 euroa. TEKin kokonaisjäsenmaksu on ensi vuonna 30 euroa kuukaudessa eli 360 euroa vuodessa. TEKin omaan toimintaan tuleva jäsenmaksuosuus pysyy jo kuudennen vuoden peräkkäin samana, mutta hyvän työllisyyskehityksen vuoksi IAET-kassan jäsenmaksu laskee 18 euroa.

Yrittäjien ja muusta syystä IAET-kassaan kuulumattomien jäsenten jäsenmaksu on 22,75 euroa kuukaudessa eli 273 euroa vuodessa.

Kun maksat jäsenmaksusi e-laskuna, saat myös ensi vuonna jäsenmaksustasi 3 euroa alennusta. E-laskutuksessa voit maksaa vuosijäsenmaksusi joko kuukausittain, neljässä erässä tai yhdellä kertaa. Kaikissa vaihtoehdoissa saat kolmen euron alennuksen vuosimaksuusi (25 senttiä/kk).

Kokouksessa kuultiin hieman erilainen hallituksen puheenjohtajan ajankohtaiskatsaus. Lavalle kapusi hallituskuoro.
Avainsanat: