Vähis auttaa opiskelijoita vaikuttamaan

|
Uutinen
Kuuntele

Oletko järkkäämässä alueellasi isompaa tapahtumaa tai haluatko korjata jonkin epäkohdan? Ei hätää, meiltä löytyy sopiva kaveri avuksesi.

Matti Vähä-Heikkilä eli Vähis aloitti elokuun alussa TEKin uutena opiskelijatoiminnan asiantuntijana. Nopeasti käy selväksi, että nyt ollaan jo lähellä turkulaisen tietotekniikan diplomi-insinöörin unelmapestiä.   

– Fuksitoiminta imaisi minut heti mukaansa, ja pian olinkin jo ihan altaan syvässä päässä. Opintovastaava, killan puheenjohtajuus, ylioppilaskunta…, Vähis muistelee pestejään.

– Yhteisten asioiden edistäminen, vaikuttaminen ja yhteisön muodostaminen olivat koko opintojeni ajan kantava voima, ja ne asiat kiinnostavat kovasti vieläkin, hän jatkaa.

Valmistumisen jälkeen Vähis kehitti jonkin aikaa yliopiston projektitutkijana sydämen mittauslaitteita, mutta oma sydän sykki kuitenkin eri suuntaan. Ja jälleen oltiin altaan syvässä päässä.

– Opiskelijayhteisö ja vaikuttaminen ovat antaneet minulle niin paljon, joten halusin jakaa omaa osaamistani eteenpäin. Tällä hetkellä tämä tuntuu sopivimmalta työltä. Uskon, että it-alalle pääsee halutessa vielä takaisin.

Mielestäni ongelmat on tehty ratkaistaviksi ja hyvät ideat toteutettaviksi.

Aina valmiina auttamaan

Opiskelijatoiminnan asiantuntijana Vähis haluaa saada opiskelijoiden äänen kuuluviin entistä laajemmin ja kovemmin. Hän näkee oman roolinsa valmentajana. Oikealla taktisella osaamisella saadaan yhdessä pallo maaliin.

– Mielestäni ongelmat on tehty ratkaistaviksi ja hyvät ideat toteutettaviksi. Haluan auttaa opiskelijoita edistämään omia asioitaan ja vaikuttamaan omassa yhteisössä, yliopistolla ja kotikaupungissa.

Pitkäaikaisen opiskelija-aktiivin ja Turun kaupunginvaltuutetun tietopankista löytyy hyviä vinkkejä moneen tarpeeseen.

– Jos haluaa järjestää vaikkapa isomman tapahtuman kaupungilla, osaan neuvoa esimerkiksi, miten viranomaisten lupaviidakosta selvitään ja miten iso projekti viedään onnistuneesti maaliin, Vähis havainnollistaa.

– Osaan myös neuvoa siinä, mitä yritykset odottavat opiskelijoilta ja mitä yhteistyökuvioita kannattaa ehdottaa. Tiedän myös, miten eri asiat on toteutettu muissa yliopistoissa, joten osaan antaa helposti perspektiiviä asioihin, jos jokin askarruttaa omalla kampuksella, hän lisää.

Vähis kehottaakin ottamaan rohkeasti yhteyttä.

– Olit sitten opintosi aloittanut fuksi tai pidempään opintorientoja kokenut, olen täällä sinua varten.

(Artikkeli jatkuu videon jälkeen.)

Missing kuvan.
Mikä Vähis on miehiään? Lisää Vähiksen ajatuksia videolla. Kuvaus ja editointi: Aku Karjalainen


Haluatko kehittää työelämää ja yliopistoja?

Työssään Vähis myös kokoaa yhteen ja auttaa TEKissä toimivia opiskelijaedustajia. Heitä löytyykin niin TEKin hallituksesta, valtuustosta kuin valiokunnistakin.

– Pestit voivat kuulostaa kuivilta, mutta sillä työllä on paljon merkitystä. Siellä voi vaikuttaa muun muassa siihen, mihin suuntaan TEK on työelämää viemässä ja miten kehitämme yliopistoja.

Vähis kannustaakin opiskelijoita lähtemään mukaan kiltoihin, TEKin toimintaan ja politiikkaan.

– Siellä jos missä oppii niitä taitoja, joille on työelämässä kysyntää aina viestinnästä monenlaisiin projektinhallintataitoihin.  

 

TEKin opiskelijajäsenyys

Lähes kaikki TEKin palvelut ovat käytössäsi jo opiskeluaikana, vaikka jäsenyys on maksuton. Opiskelijajäsenenä saat muun muassa ammattilehtiä, ammattiliiton työmarkkinajuristit käyttöösi maksutta sekä apua työnhakuusi. Opiskeluaikana kannattaa varmistaa myös ansiosidonnainen työttömyysturva.

  • Lakineuvoja työelämän eri tilanteisiin
  • Apua palkkaneuvotteluun
  • Teekkarin työkirjasta saat apua työnhakuusi, mm. CV-mallit, hakemus
  • Työttömyysturva
  • Yrittäjän palvelut ja verkosto
  • Jäsenetulehdet
  • Alennukset
  • Opiskelijakulttuurin tukeminen
  • Edunvalvonta ja vaikuttaminen

Lisätietoa opiskelijajäsenyydestä ja opiskelijatoimijoista >>

 

 

Avainsanat: