Ulvilasta tuli "automaatiokaupunki"

|
Uutinen
Kuuntele

Jyrki Anttonen on viihtynyt yli 30 vuotta samassa automaatioyrityksessä.

– Koko ajan on riittänyt mielenkiintoisia tehtäviä ja sopivasti uusia haasteita. Vaikka sattumaahan se oli, että aikanaan tänne tulin.

Näin kertoo työstään ulvilalaisen automaatioyhtiö Cimcorpin teknologiajohtaja Jyrki Anttonen. Silloisesta Tampereen teknillisestä korkeakoulusta valmistunut Anttonen meni heti töihin automaatioyritykseen ja siellä hän on pysynyt – vuodesta 1985 asti.

– Automaattisia materiaalinkäsittelylaitteita ja järjestelmiä sisälogistiikkaan, Anttonen vastaa kun häneltä kysyy yhtiön tuotannosta. 

– Laitepuolella päätuotteemme on portaalirobotti eli kolmella lineaariliikkeellä ja tarttujalla varustettu robotti, joka välivarastoi, lajittelee ja keräilee tuotteita tehdassalissa. 

Cimcorp on onnistunut saamaan asiakkaakseen erityisesti rengasteollisuuden yrityksiä. Maailman kymmenestä suurimmasta rengasvalmistajasta peräti seitsemän on ulvilalaisyrityksen asiakkaita.

– Meillä on Suomessa nyt kolmisensataa työntekijää. Suuri osa heistä on saanut insinöörikoulutuksen. Periaatteessa haemme osaajia kaiken aikaa, mutta heitä tuntuu olevan hankala löytää tarpeeksi.

"Automaatiokaupunki" Ulvila

Cimcorp on osa Porin seudun automaatio- ja robotiikka-alan yrityskeskittymää. Satakunnassa lasketaan olevan puolen sataa puhtaasti automaatioalan yritystä, joista suurin osa on sijoittunut Porin naapurikaupunkiin Ulvilaan.

Ulvila markkinoi itseään automaatiokaupunkina. "Automaattisesti paras", kuuluu slogan. 

"Automaattisesti paras" kaupunki työllistää automaatio- ja robottiikka-alalla noin 800 henkeä. 

– Vuosina 2010–17 alueen automaatio- ja robotiikkayritysten liikevaihto kasvoi 60 prosenttia ja saman suuruista oli kasvu henkilöstömäärässäkin. Nykyään ala työllistää pelkästään Ulvilassa noin 800 henkeä, mikä 13 000 asukkaan väkilukuumme suhteutettuna on huomattavan paljon, kehuu Ulvilan kaupunginjohtaja Jukka Moilanen

Ala on kehittynyt niin nopeasti, että sen kasvu törmää jo rekrytointiongelmiin.

– Automaatioyrityksillä on ollut vaikeuksia rekrytoida diplomi- ja AMK-insinöörejä. Kun Satakunnan keskussairaalassa on samaan aikaan ollut puutetta erikoislääkäreistä, olemme ELY-keskuksen kanssa käynnistäneet hankkeen noin kahdensadan korkeasti koulutetun osaajan hankkimiseksi Porin seudulle. Ihanteellinen tulija olisi vaikkapa erikoislääkäri- ja DI-pariskunta, jolle me rullaisimme punaisen maton auki, Moilanen kuvailee tilannetta. 

Porin seudun automaatioyritysten tilauskantaa kaupunginjohtaja kuvailee tällä hetkellä erittäin vahvaksi. Oman lisänsä automatiikan kehitykseen on tuonut äskettäin virinnyt Kiina-yhteistyö.

– Kiinalaiset ovat olleet kiinnostuneita panostamaan alueen yrityksiin. He tarvitsevat kipeästi automaatioratkaisuja teollisuuteensa ja nyt näyttää siltä, että he ovat liikkeellä tosissaan. 

– Nyt pitäisi kehittää sellaisia ideoita ja hankkeita, joihin saadaan julkista rahoitusta nyt saadun ensimmäisen 500 000 euron kiinalaisen rahoitusosuuden vastinpariksi.

Teknologiajohtaja aloitti ohjelmoijana

Cimcorpin juuret ovat Rosenlewin automaatio-osastossa, josta yritys on itsenäistynyt. Monien vaiheiden jälkeen Cimcorp on päätynyt japanilaisomistukseen. 

– Olen nähnyt yli 30 vuoden aikana yrityksessä niin nousuja kuin laskujakin, mutta viime vuodet ovat olleet kyllä jatkuvaa, reipasta kasvua. 

Teknologiajohtaja Jyrki Anttonen meni vuonna 1985 suoraan korkeakoulun penkiltä töihin automaatiofirmaan ja jatkaa samassa paikassa edelleen.

– Itse tulin aikanaan ohjelmistoja suunnittelemaan. Silloisesta TTKK:sta sain pätevät perusopit alalle, mutta on selvää, että kun on kysymys näin nopeasti kehittyvästä alasta, on uutta pitänyt oppia kaiken aikaa, teknologiajohtaja Anttonen kuvailee työtään.

Hän uskoo vahvasti, että automaatioyritykset jatkavat kasvuaan ja että robotiikalla on tulevaisuus.

Teollisuudessa on monia tylsiä työvaiheita. Robotti ei tylsisty.

– Asiakkaamme haluavat tehostaa toimintaansa ja siinä voimme tarjota heille ratkaisuja. Teollisuudessa on olemassa monia tylsiä työvaiheita, joita ihmiset eivät kauhean mielellään tee. Esimerkiksi tavaroiden keräilyjä tilausten perusteella varaston hyllyiltä. Vaikka ihmisiä ei oikein näihin hommiin löydykään, niin robotti ei tylsisty, se hoitaa nämäkin hommat. 

Työ automaatioalalla on vuosikymmenten aikana muuttunut Anttosen mukaan niin, että kun ennen pääpaino oli laitteissa, niin nykyään entistä keskeisemmän sijan ovat saaneet järjestelmät, joissa ohjelmistot ovat keskeisessä osassa.

Yhtiö on viime aikoina lisännyt palvelumyyntiään, josta yksi esimerkki on 24/7 -päivystyspalvelu.

– Jos asiakkaallamme on ongelmia, hän soittaa päivystäjällemme, joka tekee tarvittavat diagnoosit ja mahdolliset ohjelmistopäivitykset etäyhteyden avulla.

Cimcorpin nykyiset toimitilat Ulvilassa valmistuivat vuonna 2002. Nyt yhtiö on kasvanut jo niin, että kolmisenkymmentä työntekijää on pitänyt sijoittaa muualle, kun tilat eivät enää riitä.

– Meillä on jatkuva pula teknisen korkeakoulutuksen saaneista osaajista. Suoraan koulun penkiltä vielä joitakin olisi rekrytoitavissa, mutta kokemusta hankkineista on huutava pula. 
 

Avainsanat: