Työttömyysturva palaa ennalleen

|
Uutinen
Kuuntele

Koronan takia työttömyysturvaan tehdyt määräaikaiset muutokset päättyvät vaiheittain.

Päivitys 1.4.: Katso tuoreimmat muutokset STM:n sivuilta.

Juttu julkaistu 20.1.2021. Juttua päivitetty 3.2.2021 kohdista: yrittäjän oikeus työmarkkinatukeen, joustot ansiopäivärahan suojaosaan ja liikkuvuusavustukseen

Pandemian jyllätessä työttömäksi jäänyt sai ansiopäivärahaa heti ensimmäisestä työttömyyspäivästään. Tammikuun alussa palattiin siihen, että työttömäksi jäävän täytyy odottaa viiden päivän omavastuuaika. Myös ansiopäivärahan enimmäismaksuaika alkoi kulua vuoden alusta normaalisti. Lisäksi ansiopäivärahan työssäolo- ja jäsenyysehto, eli kuinka kauan henkilön on pitänyt olla töissä ja työttömyyskassan jäsen ennen työttömyyttään, palautuivat 1.1. ennalleen.

Osa väliaikaisista muutoksista on vielä voimassa.

Osa väliaikaisista muutoksista on vielä voimassa. Maaliskuun loppuun jatkuvat joustot ansiopäivärahan suojaosaan ja liikkuvuusavustukseen, eli paljonko työtön saa tienata ja saako hän matka-avustusta työllistyessään kauas kotoaan. Sosiaali- ja terveysministeriö kuitenkin tiedotti helmikuun alussa, että joustot työttömyysturvan suojaosaan ja liikkuvuusavustukseen jatkuvat 30.6.2021 asti. Laki tulee voimaan mahdollisimman pian.

Samoin 31.3. asti yrittäjällä on oikeus Kelan työmarkkinatukeen, mikäli yritystoiminnan tulo on koronan takia laskenut. Työ- ja elinkeinoministeriö tiedotti kuitenkin tammikuun lopussa, että tätä oikeutta jatketaan 30.6.2021 asti. Ministeriö on aloittanut lakimuutoksen valmistelun.

Lomautettu saa opiskella vuoden loppuun menettämättä työttömyysturvaansa. Jos kuitenkin aloitat uudet opinnot lomautettuna ollessasi, ilmoita opinnoista ennen niiden aloittamista TE-toimistolle.