Turussa yhteistyö on voimavara
Tekniikan alan merkitys, tulevaisuuden osaamistarpeet ja digitalisaatio puhuttivat TEK 120 -juhlaseminaarissa Turussa 12.4.
TEK 120 -juhlaseminaarin aiheena oli tuloksia yhteistyöllä. TEK ja Tekniska Föreningen i Finland TFiF järjestivät tilaisuuden Turun yliopistossa tiloissa, jotka ovat myös Åbo Akademin käytössä.
– Jaetuissa tiloissa yhteistyö sujuu kätevästi, avasi Åbo Akademin opettaja Mikael Nyberg tilaisuuden.
Åbo Akademin dekaani Tapio Salmen mukaan yhteistyö Turun yliopiston kanssa on tehnyt Turusta yhden tekniikan alan huippualueista.
– Uskon teknologiaan Turussa ja koko Suomessa, hän sanoi.
Turun yliopiston dekaani Reijo Lahti muistutti kuitenkin, että vaikka osaamista on, sitä on päivitettävä jatkuvasti.
– Elämänmittaisten urien aika näyttää olevan ohi. Nykyammateista 70 prosentin arvellaan katoavan digitalisaation myötä ja valtaosa koululaisista päätyykin ammatteihin, joita ei vielä ole.
Turussa tekniikan alan osaamista on alettu vahvistaa lisäämällä koulutukseen työelämävalmiuksia, vuorovaikutustaitoja, projektioppimista ja liiketoiminnan osaamista.
– Tulevaisuuden Suomi tarvitsee myös kansainvälistä korkeakoulutettua osaamista, Salmi sanoi.
Kansainvälisen osaamisen lisäksi Salmi painotti tekniikan laaja-alaisuuden merkitystä.
– Monet maat esimerkiksi Aasiassa kehittyvät hyvin nopeasti tekniikan alalla. On tärkeää painottaa tekniikan eri osa-alueita, jotka erityisesti kasvavat. Ei enää riitä, että lasketaan vain perinteisten tekniikan alojen varaan, kuten rakennus-, kone- ja kemianteollisuus, Salmi sanoi ja lisäsi, että Åbo Akademissa tilanne on hyvä, koska sen tarjoama koulutus on laaja-alaista.
Lahden mukaan korkeaan koulutukseen perustuva huippuosaaminen on entistä keskeisempi menestyksen tekijä. Maailma muuttuu globalisaation ja digitalisaation myötä. Nopeimmin kasvavat yritykset, jotka toimivat aineettomilla markkinoilla.
– Uber ei omista taksejaan eikä Aribnb asuntojaan, mutta niillä on huipputulos. Digiaika vaatii uudenlaista osaamista ja tähän tarpeeseen vastatakseen korkeakoulujen on muututtava, Lahti sanoi.
Mitä tekniikka merkitsee Åbo Akademin ja Turun yliopiston dekaaneille? Kysyimme Tapio Salmelta ja Reijo Lahdelta.
kuvaus: Tiina Henry-Biabaud, haastattelija: Jens Back
kuvaus: Suvi Elo, haastattelija: Katariina Rönnqvist
Suomi tarvitsee tekniikan alan osaajia
Eduskunnan puhemies Maria Lohela toi TEK 120 -juhlaseminaariin tervehdyksen valtiovallalta. Hän kertoi ilahtuneensa tutustuttuaan TEKin opiskelijatutkimukseen, jonka mukaan opiskelijoille tärkeintä tulevassa työssään on sisällölliset tekijät ja oman osaamisen kehittäminen.
– Heitä ajaa eteenpäin laadukas työura ja halu kehittää itseään, Lohela sanoi.
Lohelan mukaan osaaminen, vankka peruskoulutus ja sen päälle rakentuva erikoistuminen ovat perusedellytyksiä innovaatioille. Lisäksi sekä perus- että soveltavaa tutkimusta tarvitaan.
– Edessä on monia haasteita, kuten ilmastonmuutos, pandemiat ja energiantuotanto. Tekniikan alalla on se osaamispotentiaali, joista näihin ammennetaan monia ratkaisuja. Suomi tarvitsee teitä tekniikan alan osaajia, kenties enemmän nyt kuin koskaan, Lohela sanoi.
Opiskelijatiloista ja Wapusta
Teekkarikomission puheenjohtaja Liina-Lotta Erkko sanoi juhlapuheessaan, että Suomen tulevaisuuden kannalta opiskelu on hyvin tärkeää. Opiskelijoille puolestaan omat tilat ovat tärkeitä paikkoja yhteisöllisyyden ja verkostoitumisen kannalta. Turussa opiskelijoiden tiloja on yliopistossa vähennetty.
– Kiltahuoneita ja toimistoja on ihan hyvin, mutta juhlatiloja on vähennetty paljon. Uusia tiloja etsitään aktiivisesti, Erkko sanoi.
TEK 120 -juhlaseminaarin jälkeen kysyimme Erkolta ja TEKin teekkarivaliokunnan puheenjohtaja Matias Virralta, mitä Turun Wapun aloitukseen kuuluu.
kuvaus: Tiina Henry-Biabaud, haastattelija: Aino-Kaisa Manninen
Peppipitkätossumainen ele
Juhlaseminaarin lopuksi TEK lahjoitti 15 000 euroa Turun yliopistolle ja 10 000 euroa Åbo Akademille. TFiF lahjoitti Åbo Akademille 26 000 euroa.
– TEK on vähän kuin Peppi Pitkätossu, joka antaa lahjoja syntymäpäivänään, Nyberg kommentoi lahjoitusta, ennen kuin päästi kvartetti Lökin lavalle esittämään mainion kimaran tuttuja hittejä – pilke silmäkulmassa, totta kai.
Tutustu juhlavuoden materiaaleihin
- Turun yliopistoille yli 50 000 euron lahjoitukset tekniikan järjestöiltä
- 120 tekniikan osaajaa
- TEKin verkkohistoriikki: 120 vuotta kilpailukykyä osaamisesta
- Lisätietoa juhlavuodesta ja tapahtumista
- Kilpailukykyä osaamisesta ja hyvästä työelämästä (TEKin esittelyvideo)
Sandvikin konkari katsoo jo tulevaisuuteen |
Vahvaa osaamista vaadittiin, kun Sandvik ilmoitti vuosi sitten maaliskuussa sulkevansa Turun tehtaan. Ylempien toimihenkilöiden luottamusmies Pertti Nurmi oli pääkallopaikalla ja mukana neuvotteluissa. Nyt hän kertoi juhlaseminaarin yleisölle, miten mahdottomasta tuli mahdollista ja Sandvik saatiin jäämään Turkuun. Nurmi totesi, että ilman hänen ja kahden muun luottamusmiehen sinnikästä ja aktiivista toimintaa Sandvik ei todennäköisesti olisi perunut sulkupäätöstään. Nyt Sandvik ja Nurmi ovat kuitenkin jo suunnanneet katseensa tulevaisuuteen. Turun tehtaalla ylösajotoimenpiteet ovat menossa ja etenevät suunnitellusti. Kysyimme Nurmelta hänen ajatuksiaan sopimisesta ja toisaalta kaivosalan tulevaisuudesta.
Katso videolta, mitä Nurmi asioista ajattelee. kuvaus: Suvi Elo, haastattelija: Sanja Mursu |