Turku lämpenee pian kokonaan uusiutuvalla energialla

|
Uutinen
Kuuntele

Turku Energian tuotanto on jo 80-prosenttisesti uusiutuvaa ja 100 prosentin tavoite häämöttää lähellä.

Vauhti hiilineutraaliin sähköön ja lämpöön siirtymisessä on ollut huimaa, sillä vielä vuonna 2016 Turku Energian tuotanto oli 30-prosenttisesti uusiutuvaa, ja nyt lopullisesta sadan prosentin tavoitteesta puuttuu enää ripaus.

– Aloitimme maratonjuoksun kohti hiilineutraalia energiaa jo vuosituhannen vaihteessa, kun lähdimme kehittämään omaa uusiutuvan energian tuotantoa, kertoo toimitusjohtaja Timo Honkanen.

– Työni suola on, että pääsen olemaan mukana energiamurroksessa. Voin viedä konkreettisesti eteenpäin sitä, mitä oman kotiseutuni energia-alalla tapahtuu, komppaa tuoteryhmäpäällikkö Lotta Lyytikäinen.

Yhtiön hybridistrategiassa kaikki munat eivät ole samassa korissa, vaan uusiutuvaa energiaa tuotetaan monin eri tavoin.

Turku Energian kaukolämpö tuotetaan Naantalin monipolttoainelaitoksessa ja muissa pienemmissä laitoksissa Turun seudulla. Naantalin monipolttovoimalaitos polttaa biopolttoaineita kuten haketta, kantoja ja puumateriaaleja, joita ei voi muuten hyödyntää. 

Lisäksi laitoksen uusi savukaasulauhdutin ottaa talteen energiaa biopolttoaineiden poltosta syntyvästä kosteasta savukaasusta, joka muutoin haihtuisi savupiipusta harakoille.

Kakolan lämpöpumppulaitos tuottaa kaukolämpöä ja -jäähdytystä puhdistetusta jätevedestä.

Muut tuotantolaitokset Luolavuoressa, Artukaisissa ja Orikedolla käyttävät hakkuutähteitä, pellettiä ja metsähaketta. Artukaisten höyrylämpölaitos puolestaan tuottaa energiaa lääke- ja elintarviketeollisuuden tarpeisiin. 

– On tärkeää, että ihmiset osallistuvat keskusteluun energia-asioista, tuoteryhmäpäällikkö Lotta Lyytikäinen painottaa.

Tulevaisuudessa energiayhtiö haluaa käyttää yhä enemmän sektori-integraatiota niin, että eri teknologioita sovelletaan tilanteen ja kohteen mukaan, jolloin halpa sähkö voidaan käyttää esimerkiksi lämpönä.

– Tällä hetkellä suunnittelemme Espoon geotermistä lämpölaitosta vastaavan laitoksen perustamista. Tutkimme myös Turun vesilaitoksen kanssa, voiko lämpöä ottaa talteen jäteveden lisäksi myös puhtaasta vedestä, Honkanen sanoo. 

Hiilineutraalius ei ole pelkästään ympäristöteko, vaan myös talousteko.

Energiayhtiö toimittaa myös hiilineutraaleja tuotteita asiakkaille, kuten aurinkopaneeleita Turun Meyerin telakalle, sekä sähköautojen ja -bussien latauspalveluita.

– Hiilineutraalius ei ole pelkästään ympäristöteko, vaan myös talousteko, sillä fossiilisia polttoaineita verotetaan yhä raskaammin. Tuottomme kasvaa, mutta samaan aikaan asiakashintamme laskevat, Honkanen kiteyttää.

Viime vuonna Turku Energialla oli Suomen toiseksi tyytyväisimmät vähittäismyyntiasiakkaat Vaasan sähkön jälkeen. Yritysasiakkaat olivat valtakunnan tyytyväisimpiä.

– Voimme paukutella henkseleitä toimitusvarmuudessa, sillä sähkö -ja kaukolämpöverkon häiriöitä ei juuri ole. Maakaapeloidun sähköverkostomme ansiosta ongelmamme ovat lähinnä yli-innokkaat kaivurikuskit, eivät metsät ja myrskyt, Honkanen kehuu.

Korkokengät ja turvakengät sulassa sovussa


 

– Ennen koronaa pääsin käyttämään sekä korko- että turvakenkiä samana työpäivänä. Aamulla saatoin olla sidosryhmän kanssa pelletin polttolaitoksella turvakengät jalassa, illalla taas asiakastilaisuudessa korkokenkien kanssa, Lyytikäinen kertoo.

Asiakkaat ovat sekä kuluttaja- että yritysasiakkaita. Taloyhtiöt ja omakotitaloasiakkaat ovat yksi suurimmista asiakasryhmistä.

– Tiimissämme tarkistan esimerkiksi, miten taloyhtiön lämmitys toimii, tarvitseeko lämmönjakokeskus uusia, tai miten varautua linjasaneeraukseen. Käymme myös usein taloyhtiön kokouksissa kertomassa lämmityksen ajankohtaisista asioista, Lyytikäinen kertoo.

Asiakkaat ovat kiinnostuneita kaukolämmön alkuperästä ja tuottamisesta. Yhä useampi asiakas haluaa ostaa sataprosenttisesti vihreän kaukolämmön. 

– Tärkeintä koko energiantuotannossa on päästä eroon fossiilisista polttoaineista. Polttaminen on siirtymäajan teknologiaa, ja lämpöä pyritään tekemään yhä enemmän lämpöpumpuilla tai hukkalämmöstä.

Hiilineutraalin energiatuotannon jälkeen seuraava tavoite onkin hiilinegatiivisuus, jolloin toiminta sitoisi enemmän hiiltä ja poistaisi sitä ilmakehästä.

Turku Energia

  • Toimitusjohtaja: Timo Honkanen
  • Liikevaihto: 253 milj. €
  • Liiketulos: 21,7 milj. €
  • Omistus: Turun Seudun Energiantuotanto Oy (43,5 %), Svartisen Holding AS (34,74 %), Suomen Hyötytuuli Oy (12,5 %), Voimaosakeyhtiö SF OY (3,76 %), Kolsin Voima Oy (22,5 %)
  • Kotipaikka: Turku
  • Työntekijämäärä: 338
  • Perustettu: 1898
  • Asiakkaita: kotitaloudet, yritykset

 

TEKin vuoden 2021 teemana on kestävyys. Lue lisää yritysten kestävyydestä:

 

 

Avainsanat: