Tuotekehityksen aallonharjalla
Aalto-yliopiston vuosittaisen tuotekehityskurssin työt esitellään perjantaina Pdp-gaalassa. Tapasimme muutamia kurssilaisia alkuviikosta Design Factoryssa.
Kuvassa: Pekka Mattila (vas.) ja Laura Wirtavuori viimeistelevät Pdp-kurssityötään. Oikealla kurssin assistentit Antti Surma-aho ja Bijan Bayat Mokhtari.
Design Factoryn kahviossa TEKin isännöimällä aamupalalla sorisee vilkas keskustelu. Product Development Project eli Pdp-kurssin opiskelijoita istuu aamukahvin ääressä heräilemässä – kohta he suuntaavat tiimiensä kanssa viilaamaan kurssitöitään esittelykuntoon.
On tiistai 16.5.
Perjantaina järjestetään Pdp-gaala, jossa kaiken pitää olla valmista. Yleisölle avoimessa tapahtumassa kahdeksan kuukautta työstetyt projektit näkevät päivänvalon.
– Meillä on toimiva ratkaisu, mutta vielä hieman pyöristelemme kulmia ennen gaalaa, kertoo Pekka Mattila.
Hän on Createamin projektipäällikkö ja yksi tiimin kolmesta koneteekkarista. Tiimiin kuuluu myös tuotantotaloutta opiskeleva Laura Wirtavuori sekä yksi materiaalitekniikan opiskelija, yksi energiatekniikan tohtoriopiskelija ja neljä Philadelphiassa kauppatieteitä opiskelevaa paikallista.
Pyöristelemme kulmia ennen gaalaa.
Createam on työstänyt Pdp-kurssilla toimiston kommunikointilaitetta, jonka ABB Wiring accessories tilasi. Ideana on ollut uudistaa vanhanaikainen liikennevalosysteemi, jonka voi vielä löytää joidenkin toimistohuoneiden ovenpielestä.
– Toimistossa voi olla ongelmana tietää, onko työkaveri paikalla ja jos on, voiko häntä häiritä, Mattila sanoo.
Createamin ratkaisu auttaa tähän ongelmaan. Lopullisessa tuotteessa ei Mattilan mukaan ole fyysisiä nappuloita, koska niitä ei nykypäivänä enää oleteta olevan. Tuotekehitystyötä ovat tukeneet markkinatutkimukset, joita tehtiin myös Yhdysvalloissa. Projektiin voi tutustua verkossa.
Tiimikokouksia aamuyöstä Australiassa
Pdp-kurssi on järjestetty jo 20 vuoden ajan. Se yhdistää tekniikan, muotoilun ja kauppatieteiden opiskelijat yhteen työstämään yritysten asettamia tuotekehityshaasteita. Tiimit ovat monitieteisiä ja kansainvälisiä. Aalto-yliopiston opiskelijat ovat saaneet vahvistuksia Philadelphian lisäksi muun muassa Australiasta.
Emily Malone ja Teri Tsang ovat lentäneet Suomeen viimeistelemään oman tiiminsä työtä ja osallistuakseen perjantain Pdp-gaalaan.
Kotona Australiassa he opiskelevat yliopistossa toimintaterapiaa (occupational therapy). Pdp-kurssi on ollut mahdollisuus oppia uudenlaisia työtapoja ja käyttää omaa osaamista uudella tavalla.
– Tästä saa uuden näkökulman oppimaansa, Tsang sanoo.
Malone ja Tsang kuuluvat Puzzles-nimiseen tiimiin, jonka viisi muuta jäsentä ovat suomalaisia. Australialaiskaksikko oli Suomessa viikon verran lokakuussa, kun tiimi aloitti projektinsa. Sen jälkeen he ovat tehneet töitä Australiasta käsin. Aluksi se oli haastavaa.
– Etätyön haasteena oli aikaero. Kun suomalaiset halusivat pitää palaverin iltapäivällä, se tarkoitti meille aamuyötä. Meni hetki, että saimme työtapamme toimimaan. Hyödynnämme työskentelyssämme pilvipalveluja, Malone kertoo.
Puzzles-tiimi työskentelee Philipsin MRRT (Magnetic Resonance for Radio Therapy) R&D-yksikön kanssa. Työn keskiössä on MRI (Magnetic Resonance Imaging) -kuvantamistekniikka. Tarkoituksena on parantaa syöpäpotilaista otettujen kuvien laatua ja tarkkuutta sekä kuvantamisen prosessia. Yksi tavoite on myös tehdä potilaan ja hoitohenkilökunnan olo mukavammaksi kuvantamisen aikana, ja tämä on ollut varsinkin Malonen ja Tsangin tonttia.
– Jos potilas on kuvaustilanteessa ahdistunut, se huonontaa heistä saatavia kuvia. Tähän olemme kehittäneet ratkaisua, Malone kertoo.
Tutustu työhön verkossa.
Tiivistä oma tarinasi
Pdp-kurssin tarkoitus on opettaa tiimityöskentelyn lisäksi viestintää, tuote- ja palvelumuotoilua ja -kehitystä sekä ongelmanratkaisua. Siis työelämässä vaadittavia konkreettisia taitoja.
Kurssin vetäjä, Aalto-yliopiston professori Kalevi Ekman sanoo, että perjantain gaala on tärkeä oppimistilanne.
– On tärkeää saada kokea ihmisten reaktiot omasta projektista. Gaalaa varten täytyy opetella kertomaan oma ja projektinsa tarina ilman jaarittelua – tiivistetysti.
Myös Design Factoryssä työelämään tutustumisviikolla (TET) olevat koululaiset Kia Häggblom ja
Pirjo Luukkonen aikovat osallistua gaalaan. Se on TET-viikon kohokohta. Myös viikon puitteet eli Design Factoryn tilat miellyttävät Häggblomia ja Luukkosta.
– Nämä tilat on tosi siistit! Olisipa peruskoulussakin tällaista.
Product Design Gala
Product Design Gala on kaikille avoin näyttely. Se järjestetään Design Factoryssä ja Urban Millissä (Betonimiehenkuja 5C, Espoo) perjantaina 19.5. klo 9–17.