TTY:n yt-neuvottelut seurausta valtion rankoista säästöistä

|
Uutinen
Kuuntele

Hallituksen massiiviset koulutusleikkaukset ovat syösseet yliopistot yt-kierteeseen. Jatkuva yliopistojen näivettäminen vaarantaa uusien vientituotteiden luomisen, sanoo TEKin toiminnanjohtaja Heikki Kauppi.

– Suomalaisten hyvinvointiin käytettävissä olevat resurssit ovat riippuvaisia vientituloista. Meillä on oltava uutta tietoa tuottavaa tutkimusta, koulutusta ja sellaista osaamista, joiden pohjalta tuotteita ja palveluita voidaan kehittää. Tässä taloustilanteessa koulutuksesta leikkaamisessa ei ole järkeä, Kauppi sanoo.

Viimeisimpänä uusista yt-neuvotteluista ilmoitti Tampereen teknillinen yliopisto (TTY) eilen 19. tammikuuta. 

Kaupin mielestä säästöjä ei tule ensisijaisesti toteuttaa vähentämällä henkilöstöä, vaan hakemalla lisätuloja esimerkiksi kilpaillusta eurooppalaisesta tutkimusrahoituksesta. Säästöjä tulee löytää myös tila- ja ostokuluista. Lisäksi yliopistojen sijoitustoiminnan tuottoja pitää käyttää yliopistojen toiminnan rahoittamiseen.

– On tärkeää, että ei panosteta vain tällä hetkellä pinnalla oleviin asioihin, vaan nähdään myös pidemmälle. Uudet avaukset ja tuotteet syntyvät monipuolisesta osaamisesta ja tieteiden välisestä yhteistyöstä. On vaarana, että leikkausten myötä se hukataan, Kauppi sanoo.

– Jos jokin osaamisalue päästetään kokonaan rapautumaan, on sen uudelleen käynnistäminen erittäin työlästä ja kallista. Tätä tulisi tarkastella myös kansallisen yliopistojen työnjaon näkökulmasta – ei vain yhden yliopiston osalta, sanoo TEKin koulutus- ja työvoimapolitiikasta vastaava johtaja Jari Jokinen.

Lisätietoa:

  • TEKin toiminnanjohtaja Heikki Kauppi, puh. 040 504 1585
  • TEKin koulutus- ja työvoimapolitiikasta vastaava johtaja Jari Jokinen, puh. 0400 914 839
Avainsanat: