Terveydeksi: Ihmisen paras ystävä

|
Uutinen
Kuuntele

Nykytiedon valossa koiran seurassa oleilu on terveysteko.

Toki nelijalkaiset ystävämme aiheuttavat harmaita hiuksia, jos ne pureskelevat kodin piuhat poikki tai kantavat kuraa sisään. Jos et kuitenkaan ole koirille allerginen, kannattaa hakeutua niiden seuraan.

Koira on kaveri, joka monien tutkimusten mukaan vähentää yksinäisyyden tunnetta ja parantaa itsetuntoa. Kennelliiton tutkimuksen mukaan koira lisää omistajansa empatiakykyä ja vahvistaa turvallisuuden tunnetta.

Koira lisää omistajansa empatiakykyä.

Jos stressaa, koiran seuran on todettu helpottavan. Tutkimusten mukaan niiden silittely voi laskea verenpainetta ja koiran katse tuottaa ihmisen kehossa oksitosiinia eli niin sanottua rakkaushormonia. 

Ruotsalaistutkimuksen mukaan koiran omistaminen pienensi riskiä kuolla sydän- ja verisuonitauteihin ja yksinasuvilla koiran omistajilla myös riskiä saada tauteja (Scientific Reports, 2017). Tämä todennäköisesti johtuu ainakin osittain siitä, että koira kannustaa liikkumaan ja antaa sosiaalista tukea.

Kennelliiton kaverikoirat käyvät lasten, kehitysvammaisten ja vanhusten luona, lukukoirat kirjastoissa. Opiskelijoiden stressiä helpottavia kampuskoiria on muun muassa Kanadan ja Yhdysvaltojen yliopistoissa. Suomessa kampuskoiratoiminnan aloitti Jyväskylän yliopisto keväällä 2018.

Tiesitkö?

  • Suomessa on koiria noin 700 000 (

lähde: Tilastokeskus, 2018).
  • Koirien ja kissojen silittely ja niiden seurassa olo vähentävät stressi­hormoni kortisolin määrää jo kymmenessä minuutissa (lähde: Animal Visitation Program Reduces Cortisol Levels of
 University Students, AERA Open, 2019).
  • Naisista 53 prosenttia ja miehistä 30 prosenttia koki koiran parantavan elämänlaatuaan erittäin paljon (lähde: Hyvää elämää koiran kanssa, 
Suomen Kennelliitto, 2016).

Lue lisää aiheesta Työhyvinvointi