"Tekniikan ammattilaisten kovasta osaamisesta ei pidä tinkiä"

|
Uutinen
Kuuntele

Hallitus lisää 2 048 opiskelupaikkaa yliopistoihin koronan vuoksi. Lisäpaikkoja tulee rutkasti lisää ict-alalle.

Yliopistot lisäävät ensi syksynä opiskelijoiden sisäänottoa merkittävästi. Kaikkiaan syksyllä yliopistoihin otetaan 2 048 opiskelijaa suunniteltua enemmän. Juuri ennen juhannusta julkistettiin tarkat tiedot opiskelijamäärien lisäyksistä syksylle 2020

Päätös opiskelupaikkojen lisäämisestä tehtiin hallituksen lisätalousarvioneuvotteluissa. Nyt päätetyt tämän ja seuraavan syksyn lisäykset ovat kuitenkin osa hallituksen reagointia COVID-19-pandemian aiheuttamaan kriisiin. 

Lisätalousarviossa on ehdotettu määrärahoja syksyn 2020 ja vuoden 2021 koulutuspaikkojen lisäyksiin.

Lisäkoulutuspaikat syksyllä 2020

Rutkasti lisäpaikkoja ict-alalle 

Koulutuspaikkojen lisäyksestä iso osa tulee tekniikan alalle ja ict-alalle, molemmille noin 350 opiskelijaa. Uusien opiskelijoiden määrät kasvavat suunnitellusta tekniikan alalla noin 15 %, ict-alalla yli neljänneksen. 

Lisäykset perustuvat jatkuvasti tehtävään osaamistarpeiden ennakointiin sekä yliopistojen kanssa käytyihin neuvotteluihin. 

 – Välittömään osaamistarpeeseenhan nämä lisäykset eivät vastaa, toteaa TEKin osaamispolitiikan asiantuntija Tapio Heiskari.

 – Yliopistokoulutus on pitkäjänteistä hommaa, eivätkä nyt syksyllä opintonsa aloittavat siirry kokopäiväisesti työelämään vielä moneen vuoteen.

Erityisesti ict-ala on jo pidemmän aikaa kärsinyt osaamispulasta. Koulutuspaikkojen lisäys on siis tervetullutta, vaikka näiden päätösten hedelmiä saadaankin odottaa hetki. 

 – Koulutuspaikkojen lisäykseen saatiin myös hallitukselta riittävät määrärahat, mikä helpottaa yliopistojen taakkaa tässä poikkeustilanteessa, Heiskari iloitsee. 

Huoli yliopistoon tulevien osaamispohjasta 

Hallitus on perustellut esitystään koulutuspaikkojen lisäämisestä myös työttömyyden ehkäisyllä. Koulutuspaikkoja lisäämällä saadaan yhä useampi nuori opintopolkunsa alkuun ilman suunnittelemattomia välivuosia. 

Ajatus on ymmärrettävä, mutta ei täysin vailla ongelmia. Tekniikan ja ict-alan opinnot korkeakoulussa vaativat vahvaa matemaattis-luonnontieteellistä osaamista, joka täytyy hankkia ennen korkeakouluopintojen aloittamista. Sopivien hakijoiden määrä ei ole koulutuspaikkojen lisäyksen myötä yhtäkkiä kasvanut. 

Tämä huolettaa TEKin toiminnanjohtaja Jari Jokista.

 Koulutusmäärien lisääminen ajan mittaan on tervetullutta, mutta tällä pika-aikataululla se on todella haasteellista. Meillä on liian vähän potentiaalisia hakijoita, huomauttaa Jokinen. 

Pitkän matematiikan oppimäärää pidetään perinteisesti hyvänä perustana tekniikan opinnoille. Suomessa on karkeasti ottaen tekniikan alan opiskelupaikka jokaista pitkän matematiikan kirjoittanutta kohti. Läheskään kaikki eivät kuitenkaan suuntaa tekniikan alalle. 

 – Koulutuksen lopputuotteesta, eli tekniikan ammattilaisten kovasta osaamisesta ei pidä tinkiä, joten rima täytyy pitää korkealla, Jokinen toteaa.  

Avainsanat: