Ihmiset istuvat ja keskustelevat, taustalla neonvalokyltti, jossa lukee "upeaa työtä".

TEKin tapahtumien pelisäännöt nostavat tunnelmaa

|
Uutinen
Kuuntele

Kysyimme sääntöjä kehittäneeltä TEKin asiantuntijalta mistä oikein on kyse. “Käyttäydytään kuin aikuiset ja otetaan muut huomioon”, Jussi-Pekka Teini tiivistää.

Tekniikan akateemiset TEK julkaisi lokakuun alussa uudet käyttäytymissäännöt, jotka koskevat TEKin tapahtumia. Yleisesti käyttäytymissäännöt ovat osa organisaation eettisiä ohjesääntöjä eli Code of Conduct -kokonaisuutta. Käyttäytymissäännöt kertovat minkälaista on toivottu ja toisaalta sopimaton käyttäytyminen TEKin järjestämissä tilaisuuksissa. TEKin tapahtumien käyttäytymissääntö on suomennettu ja sovellettu versio Citizen Code of Conductista.

Jussi-Pekka Teini, miksi TEKin tapahtumiin on tehty oma Code of Conduct?

Järjestämme paljon vahvaan luottamuksen ilmapiiriin perustuvia valmennuksia, kuten Nuorten osaajien foorumia ja Maailmanparannusfoorumia, ja näillä pelisäännöillä pystymme paremmin tukemaan psykologisen turvallisuuden kokemuksen syntymistä. Lisäksi kaikkien muidenkin tapahtumiemme pitää toki olla turvallisia ja miellyttäviä kokemuksia kaikille jäsenille ja sidosryhmille. 

Pitääkö aikuisille ihmisille oikeasti kirjata näkyviin käyttäytymissäännöt?

Tekkiläiset ovat yleisesti todella fiksua ja hyvin käyttäytyvää porukkaa. Isosta ihmisjoukosta löytyy kuitenkin ihmisiä moneen junaan.

Jussi-Pekka Teini
Tekkiläiset ovat yleisesti todella fiksua ja hyvin käyttäytyvää porukkaa.
- Jussi-Pekka Teini

Kirjoittamattomien sääntöjen tuominen näkyväksi tuo turvaa niin järjestäjille kuin osallistujille. Järjestäjillä on jotain, mihin vedota puuttuakseen häiritsevään käytökseen, ja osallistujille on ohjeistettu, miten toimia, jos kokee tai näkee häiritsevää käytöstä. Me suomalaiset ja erityisesti suomalaiset insinöörit rakastamme prosesseja, ja näissä käyttäytymissäännöissä on kuvattu meidän prosessimme.

Miten uudet käyttäytymissäännöt näkyvät jäsenelle, joka osallistuu TEKin tapahtumiin?

Ne toivottavasti johtavat entistä parempaan ilmapiiriin tapahtumissa, mikä madaltaa itse kullekin tekkiläiselle kynnystä olla aktiivinen osallistuja. Käyttäytymissäännöt voi nimenä säikäyttää, mutta kyse ei ole sen kummemmasta kuin, että käyttäydytään kuin aikuiset ja otetaan muut huomioon omassa käytöksessä.

Kuka TEKin tapahtumien käyttäytymissäännöt on laatinut?

TEKin tapahtumatiimi, mutta sisällöt on kopioitu niin suoraan Creative Commons -lisensoidusta Citizen Code of Conductista, että meidän oma panoksemme on ollut lähinnä olemassa olevan ohjeiston suomentaminen.

Me suomalaiset ja erityisesti suomalaiset insinöörit rakastamme prosesseja, ja näissä käyttäytymissäännöissä on kuvattu meidän prosessimme.
- Jussi-Pekka Teini

Miten TEK valvoo sääntöjen noudattamista ja mitä tapahtuu, jos sääntöjä rikkoo?

Tapahtuman järjestämisestä vastaava työntekijä vastaa osallistumiskokemuksesta kokonaisuudessaan, siis myös käyttäytymissäännöstön toteutumisesta. Tapahtuman järjestäjillä on oikeus poistaa sopimattomasti käyttäytyvät osallistujat tapahtumasta tilapäisesti tai pysyvästi, jos sopimaton käytös jatkuu vaikka siitä on huomautettu. 

Mikä on mielestäsi kaikkein tärkein kohta uusissa säännöissä?

”Osallistu tapahtumaan aktiivisesti ja omana itsenäsi, mutta ota samalla muut huomioon toiminnassasi ja puheessasi.” Tämä tiivistää koko säännöt mukavasti yhteen lauseeseen. 

Tutustu TEKin tapahtumien käyttäytymissääntöihin.

Avainsanat: