Suomi hakee EU-tukea yliopistojen irtisanomisten takia

|
Uutinen
Kuuntele

Suomi hakee EU:lta rahoitusta Helsingin yliopistosta ja Aalto-yliopistosta irtisanottavien tukitoimiin.

Työ- ja elinkeinoministeriö ryhtyy valmistelemaan hakemusta Euroopan globalisaatiorahastolle. Hakemus on tarkoitus jättää kesään mennessä.

Toteutuessaan hakemus on ensimmäinen julkisen sektorin hanke rahaston kymmenvuotisessa historiassa. Hakemuksen käsittelyyn EU:ssa menee noin kuusi kuukautta.

Helsingin yliopisto on ilmoittanut 980 henkilön vähennyksistä, joista 570 toteutetaan irtisanomisina. Aalto-yliopisto on ilmoittanut noin 320 henkilön vähennyksistä, joista 190 on irtisanomisia.

Palveluvalikoiman suunnittelu työn alle

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan kansalliset muutosturvatoimet on aloitettu välittömästi Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston yt-neuvotteluiden alkaessa. EGR-tuki mahdollistaisi palvelujen monipuolistamisen, laajentamisen ja räätälöinnin.

- Nyt kokoonnumme pikaisesti yliopistojen edustajien kanssa suunnittelemaan palvelukokonaisuutta, jonka avulla EGR-tuki hyödyttäisi mahdollisimman useaa nyt työnsä menettävää. Palvelut voivat olla esimerkiksi täydennyskoulutusta, yrittäjyyden tukemista ja henkilökohtaista neuvontaa, toteaa ylitarkastaja Antto Korhonen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Suomessa toteutetaan parhaillaan EGR-hankkeita myös STX Finlandin, Broadcomin, ohjelmistoalan ja Microsoftin viime vuosien suurten irtisanomisten vuoksi.

EGR-tuessa EU:n rahoitusosuus on 60 prosenttia ja kansallinen osuus 40 prosenttia. Rahastosta myönnetään suurissa rakennemuutostilanteissa tukea aktiivisen työvoimapolitiikan toimiin, kuten erilaisiin valmennuksiin, koulutuksiin, liikkuvuuden edistämiseen, palkkatukeen ja starttirahaan.

Lue myös: