Suomen edustaja palkittiin EU:n Young Scientists -kilpailussa

|
Uutinen
Kuuntele

Maura Kere, 18, pääsee harjoittelujaksolle Varsovan yliopiston biologian laboratorioihin.

Helsinkiläinen Maura Kere, 18, sai Varsovan yliopiston lahjoittaman biologian erikoispalkinnon EU:n Young Scientists -tiedekilpailussa.

Maura Kere tutki kilpailutyössään kofeiinin vaikutuksesta ihmisen aivoihin. Kere tutki, miten esimerkiksi kahvissa tai energiajuomissa oleva kofeiini vaikuttaa kuuden valitun geenin ilmentymiseen neuroblastoomasolulinjassa. Tutkimustekniikkoina oli solun rikkominen, RNA:n kerääminen, cDNAn ja real time polymerase chain reactionin suorittaminen sekä R-ohjelmalla koodaaminen. Tutkimuksen tuloksena Kere huomasi, että kofeiini vaikuttaa ATM ja NRCAM -geeneihin.

Keren EU-kilpailussa saama biologian erikoispalkinto on harjoittelujakso Varsovan yliopiston biologian laboratorioissa. Tämä on erittäin mieluisaa lääkärin urasta lapsesta asti haaveilleelle Kerelle. Tällä hetkellä hän opiskelee kemian bio- ja materiaalitekniikkaa Aalto-yliopistossa, mutta aikoo pyrkiä tammikuussa opiskelemaan lääketiedettä Tukholmaan.
 
18-vuotias Helsingin Suomalaisen yhteiskoulun abiturientti Kere tuli valituksi Suomen edustajaksi EU:n tiedekilpailuun voittamalla lukiolaisten sarjan huhtikuussa järjestetyssä Tutki-Kokeile-Kehitä -tiedekilpailussa. Tämän kotimaisen kilpailun järjestävät Kehittämiskeskus Opinkirjo ja Tekniikan akateemiset TEK.

EU:n tämän vuoden Young Scientists -kilpailuun Varsovassa osallistui 111 nuorta 37 maasta yhteensä 78 tiedeprojektilla.

Palkinnot jaettiin 23.9.

 

Avainsanat: