Suomalaiselle tiedekasvatukselle kansainvälinen palkinto

|
Uutinen
Kuuntele

LUMA-keskus Suomen tiedekasvatushanke StarT voitti Global Best Awards 2018 -palkinnon parhaana työelämää ja koulutusta yhdistävänä hankkeena Euroopassa.

Global Best Awards 2018 -kilpailussa haettiin parhaita käytäntöjä luonnontieteen ja tekniikan opetukseen sekä koulujen ja elinkeinoelämän yhteistyöhön. Voittajat valittiin ympäri maailmaa kuudessa kategoriassa. Palkinnot myönnettiin 17.–19.10. Teksasissa konferenssissa, jossa oli koolla kansainvälinen koulutusalan ja elinkeinoelämän kumppanuusverkosto The International Partnership Network (IPN).

LUMA-keskus Suomen StarT palkittiin Euroopan parhaana LUMA-aineissa (Science, Technology, Engineering and Math (STEM)). Palkinto myönnettiin myös norjalaiselle Girls and Technology -hankkeelle, joka valittiin lisäksi maailman parhaaksi tiedekasvatushankkeeksi. Palkinnon kriteerinä oli, että voittaja pyrkii innostamaan nuoria LUMA-aineisiin liittyvien työurien pariin sekä edistää heidän kelpoisuuttaan työmarkkinoilla. 

Tapahtumassa palkittiin myös suomalainen Pikkuyrittäjät. 

StarT hyödyntää monialaista ja ilmiöpohjaista oppimista 

StarT on kansainvälinen ja yhteisöllinen toimintamalli, jossa hyödynnetään monialaista ja ilmiöpohjaista oppimista. Siinä opitaan yhdessä projektien kautta ja jaetaan oppimisen ja tekemisen riemua. StarT tukee sekä lapsia ja nuoria että opettajia tiede-, teknologia- ja matematiikkaprojekteissa kaikilla kouluasteilla.

LUMA-keskus Suomen johtaja, professori Maija Aksela Helsingin yliopistosta pitää palkintoa merkittävänä kunnianosoituksena suomalaiselle tiedekasvatukselle. 

– Kansainvälinen palkinto on upea tunnustus LUMA-keskus Suomelle – 11 yliopiston verkostolle – yhteisöllisestä ja kansainvälisestä toimintakulttuurista, Aksela sanoo.

– Uusin tutkimustieto yhdistyy toiminnassa luovasti lasten ja nuorten eli tulevaisuuden tekijöiden parhaaksi. StarTissa opimme yhdessä toisiltamme eri kulttuureissa ja teemme parempaa maailmaa.

LUMA-keskus Suomi yhteistyötahoineen käynnisti StarT-toiminnan Suomen satavuotisjuhlavuonna, jolloin suojelijana toimi tasavallan presidentti Sauli Niinistö.  Vuosittain toiminnassa on ollut mukana yli 50 LUMA-keskus Suomen yhteistyökumppania. Parhaillaan on käynnissä ilmoittautuminen StarTin tämän lukuvuoden kisaan Suomessa. Vuodesta 2016 osallistujia on ollut yli 40 maasta.

Avainsanat: