Ihmisiä katsomassa papereita toimistossa

Sovittelulautakunta määräsi kunta-alan pääosapuolet neuvonpitoon

|
Uutinen

JUKO pitää työriitaratkaisun edellytyksenä palkkaohjelman toteutumista.

Sovittelulautakunta määräsi kunta-alan pääneuvotteluryhmän kokoontumaan neuvonpitoon torstaina 21. huhtikuuta. Lautakunnan organisoima prosessi pitää sisällään neuvotteluosapuolten tapaamisia lähipäivinä. Prosessi jatkuu perjantaina, ja myös lauantai on varattu neuvonpitoon.

JUKO pitää työriitaratkaisun edellytyksenä palkkaohjelman toteutumista. Tästäkin aiheesta pääneuvotteluryhmän osapuolet keskustelivat torstaina.

Sovittelulautakunta avuksi 8. huhtikuuta

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO, Julkisen alan unioni JAU (JHL ja Jyty), Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö SOTE (Super ja Tehy) sekä Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT ovat neuvotelleet uusista virka- ja työehtosopimuksista tammikuusta lähtien.

Palkansaajaosapuolet hylkäsivät maaliskuun lopulla valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan sovintoesityksen. Tämän jälkeen huhtikuun alkupuolella Piekkala esitti sovittelulautakunnan asettamista kunta-alan työriitojen ratkaisemiseksi.

Työministeri Tuula Haatainen päätti sovittelulautakunnasta ja sen kokoonpanosta 8. huhtikuuta, ja ensimmäisen kerran neuvotteluosapuolet olivat sen kuultavina 10. huhtikuuta.

Harvinainen menettely

Sovittelulautakunnan perustaminen on harvinaista. Siihen päädytään, kun tavallisessa sovittelussa ei ole päästy tuloksiin, mutta asian ratkaiseminen on yhteiskunnan kannalta tärkeää.

Sovittelulautakunnan puheenjohtajana toimii työ- ja elinkeinoministeriön alivaltiosihteerin Elina Pylkkänen ja varapuheenjohtaja työelämäprofessori Martti Hetemäki.

Muut jäsenet ovat budjettineuvos Tanja Rantanen, oikeustieteen kandidaatti Jukka Kauppala, oikeustieteen kandidaatti Leila Kostiainen, eläkkeellä oleva johtava neuvottelupäällikkö Jouko Launonen, varatuomari Jouni Ekuri, valtiotieteiden maisteri Tapani Tölli sekä kaupunginjohtaja Ritva Viljanen.

Tietoa kunta-alan tilanteesta ja lakkoavustuksista

Ovatko yhteys- ja työpaikkatietosi ajan tasalla? On tärkeää, että TEKin viestintä tavoittaa kaikki kunta-alalla työskentelevät jäsenet. Päivitä omat yhteystietosi jäsenportaalissa ja muista valita viestintää aiheesta Oman alasi tiedotus ja edunvalvonta.

TEK maksaa 100 euroa lakkoavustusta/lakkopäivä. Lakkoavustus on verollinen korvaus. Voit hakea lakkoavustusta lakon jälkeen tällä lomakkeella. Pyrimme maksamaan avustukset mahdollisimman pian lakon jälkeen. 

UKK ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta

UKK kuntasektorin lakoista

JUKO: Katso tästä JUKOn lakot, lakonuhat ja muut painostustoimet kunta-alalla

#neuvotellen2022 Twitterissä ja Facebookissa

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO edustaa virka- ja työehtosopimuksillaan 200 000:ta akavalaista. JUKO sopii työsuhteiden ehdoista kunnissa, valtiolla, yliopistoissa, kirkossa ja Avainta-aloilla sekä Kansallisgalleriassa ja Työterveyslaitoksella.

JUKO kertoo kuntasektorin sopimusneuvotteluista kotisivullaan www.juko.fi/kunta. Aihetta voi seurata myös Facebookissa ja Twitterissä @JUKOry aihetunnisteilla #neuvotellen2022 #kunta. Erityisesti nuorille suunnattu neuvottelusisältö Instagramissa @juko_ry.

Tapani Laurikainen
Tapani Laurikainen
Työelämäasiantuntija, kuntasektori