Slush starttasi, TEK mukana

|
Uutinen
Kuuntele

Startup­ ja teknologiatapahtuma Slushiin kokoontuu 11.–12.11. 15 000 kävijää; yrittäjiä, sijoittajia, tekniikan alan ammattilaisia ja median edustajia. Myös TEK on mukana tapahtumassa.

Koskaan aikaisemmin ei ole ollut parempi hetki olla eurooppalainen yrittäjä. Tällä kärjellä lähti liikkeelle Niklas Zennström, yksi Skypen perustajista. Hän puhui Slushissa heti tapahtuman virallisen avauksen ja pääministeri Juha Sipilän jälkeen.

Zennströmin mukaan startupin voi perustaa melko edullisesti.

– Kannattaa koota mukaan startupiin sekä yhtiökumppaneiksi että sijoittajiksi ihmisiä, joilla on sama käsitys yrityksen visiosta ja strategiasta kuin sinulla. Ajattele isosti ja tähtää korkealle. Ei ole mitään syytä, mikset tekisi niin!

Zennström kuitenkin muistutti, että vaikka startupin pystyttäminen käy suhteellisen kätevästi, yrityksen kasvattaminen ja skaalaaminen isompiin ympyröihin on haastavaa. Suomen ulkopuolelle ja isoille markkina-alueille on hänen mielestään syytä tähdätä. Varsinkin Kiinan ja Japanin markkinat tulisi ottaa huomioon.

–  Verrattuna esimerkiksi Yhdysvaltoihin, jolla on isot kotimarkkinat, Suomella on kilpailuetua pienestä koostaan. Suomessa toiminta täytyy suunnata heti alusta alkaen globaaleille markkinoille.

Zennströmin mukaan yrityksillä on vielä haasteita löytää lahjakasta, ja myös kokenutta, uutta työvoimaa tarpeeksi. Hän kuitenkin iloitsee siitä, että nykyään on yhä hyväksyttävämpää ryhtyä startup-yrittäjäksi; kiinnostus uravalintaa kohtaan esimerkiksi yliopisto-opiskelijoiden keskuudessa on kasvanut.

Noin 8 % TEKin jäsenistä on yrittäjiä

TEKin Yrittäjäklubin pj Mika Uusi-Pietilä ja asiamies Martti Kivioja Slushissa TEKin ständillä.

Zennströmin havainnolle saa helposti tukea Messukeskuksen 28 000 neliön alueelle levittäytyneessä Slushissa. Startup-yrittäjäksi ryhtyminen näyttäytyy varsin hyväksyttävänä uravaihtoehtona.

Loppuunmyytyyn Slushiin kokoontuu 11.–12.11. 15 000 kävijää sadasta eri maasta. Mukana on 4 000 yrittäjää noin 1 700 startupista, 750 sijoittajaa 250 pääomasijoitusrahastosta. Asiasta kiinnostuneita toimittajiakin on paikalla 700.

Myös TEK on mukana Slushissa.

– Yrittäjyys on entistä todennäköisempi vaihtoehto myös TEKin jäsenille, kertoo TEKin asiamies Martti Kivioja.

TEKin jäsenistä noin kahdeksan prosenttia on pää- tai sivutoimisia yrittäjiä. Lisäksi jopa noin neljännes jäsenistä on harkinnut yrittäjyyttä tai ainakin kiinnostunut siitä.

– Osuus on kasvussa. Opiskelijoista selvästi tätä suurempi joukko on valmis perustamaan oman yrityksen – tai ainakin ajatus siitä on käynyt mielessä, Kivioja lisää.

Ammattijärjestöjen ei perinteisesti ole nähty ajavan yrittäjien etuja. Valtaosa niiden jäsenistä on palkansaaja-asemassa, mutta yrittäjyyden merkitys on kasvussa. 

– Turhasta vastakkainasettelusta pitää päästä eroon ja rakentaa tulevaisuutta yhdessä. Yrittäjyyden edistäminen hyödyttää koko yhteiskuntaa, Kivioja sanoo.

TEKillä on erilaisia palveluita yrittäjäjäsenilleen. Yksi näistä on TEKin Yrittäjäklubi, joka kokoaa yhteen yrittäjinä toimivat tai siitä kiinnostuneet jäsenet. Klubin puheenjohtaja, yrittäjä Mika Uusi-Pietilä näkee Slushin tärkeänä tapahtumana myös TEKin kannalta.

– TEK on mukana Slushissa muun muassa siksi, että yritämme oppia, mitä ja millaisia asioita tulevaisuuden tekkiläiset odottavat järjestöltään ja tämän edunvalvonnalta, hän kertoo.

Slushiin odotetaan kahden päivän aikana 15 000 kävijää.

 

Avainsanat: