Professori Juhani Kuusi in memoriam

|
Uutinen
Kuuntele

Muistokirjoitus. TEKin kunniajäsen, professori Juhani Kuusi kuoli 30.12.2017 Helsingissä. Hän oli syntynyt 11.10.1938 Hämeenlinnassa.

Matematiikasta ja fysiikasta jo koulussa innostunut Kuusi valmistui diplomi-insinööriksi TKK:n teknillisen fysiikan osastolta vuonna 1964 ja väitteli tohtoriksi vuonna 1970.

Työuransa hän aloitti tutkijana VTT:n reaktorilaboratoriossa tehtävänään edistää ydintekniikan sovellusten käyttöä prosessi- ja metalliteollisuudessa. Vuonna 1975 Kuusi saikin kutsun Oy Finnatom Ab:n tutkimusyksikön johtajaksi. Vuonna 1980 Kuusi palasi VTT:n palvelukseen reaktorilaboratorion johtajaksi.

Yksi Kuusen uran käännekohdista oli nimitys Tekesin pääjohtajaksi vuonna 1983. Hän kertoi kiinnostuneensa heti, kun teknologian kehittämiskeskus Tekes päätettiin perustaa 1980-luvun alussa. Kuusi johti Tekesiä vuoteen 1995 asti. Kaksi päivää Kuusen kuoleman jälkeen Tekes nimenä lakkasi olemasta, kun organisaatio liitettiin osaksi Business Finlandia.

Vuonna 1995 Jorma Ollila tarjosi Kuuselle Nokian tutkimuskeskuksen johtajan paikkaa. ”Se oli kutsu, josta ei voinut kieltäytyä”, Kuusi totesi uraansa muistellessaan.

Kuusi istui muun muassa Metson ja Instrumentariumin hallituksissa, Eurekan johtoryhmässä, ESAn teollisuuspolitiikkakomiteassa, Valtion tiedeneuvostossa ja Euroopan komission tutkimusneuvostossa. Lisäksi hän toimi Sitran senior advisorina.

Vuonna 2003 hän sai Tekniikan edistämissäätiön teknologiapalkinnon.

Kuusi oli aktiivinen myös TEKin edeltäjäjärjestössä Suomen Teknillisessä Seurassa (STS). Hän toimi hallituksessa, teknillisessä valiokunnassa ja valtuutettuna.

Kuusi sai TEKin korkeimman ansiomerkin, plaketin, vuonna 1996. TEKin kunniajäseneksi hänet kutsuttiin vuonna 2006. Perusteluissa todettiin: ”Mittavien tieteellisten ansioiden ohella Kuusi on luonut edellytyksiä suomalaisen tiede- ja teknologiapolitiikan menestystarinalle”.