Juhani Kuusi

120 osaajaa / 
Uranuurtaja
90
/
120

Juhani Kuusi

Teknologian eturintamassa

Teksti: 
Pekka Leiviskä
 • 
Kuvaaja: 
Pekka Leiviskä

Juhani Kuusi oli Tekesin ensimmäinen pääjohtaja 1983-1995 ja Nokian tutkimuskeskuksen johtaja 1995-2002. Parempaa näköalapaikkaa Suomen teknologian nousuun ei juuri löydy.

”Valmistuttuani TKK:n teknillisen fysiikan osastolta vuonna 1964 sain tutkijan paikan Otaniemen TRIGA-reaktorilaboratoriossa. Tehtävänäni oli edistää ydintekniikan sovellusten käyttöä prosessi- ja metalliteollisuudessa. Oli ilahduttavaa todeta aktiivisten teollisuuden edustajien innostus tulla katsomaan näitäkin kortteja. Myös ratkaisuja, laitteita ja patentteja syntyi. Myöhemmin minut nimitettiin reaktorilaboratorion johtajaksi.

Vuonna 1975 sain kutsun Oy Finnatom Ab:n tutkimusyksikön johtajaksi. Yhtiön oli perustanut kahdeksan suomalaista suurta konepaja- ja sähköteollisuusyritystä ydinvoimalaitoskomponenttien poikkeuksellisen vaativien valmistusedellytysten luomiseksi. 

Buntta totesi minulle Tekesistä: "Perkele, niin saatanan pientä paskaa ei pitäisi perustaa. Ja toiseksi, ydinfyysikoihin en luota ollenkaan."

Kun Tekes päätettiin perustaa 1980-luvun alussa, kiinnostuin heti. Tekesin perustamista käsitellyt ministeri Esko Ollila järjesti tapaamisen kauppa- ja teollisuusministeriön kansliapäällikkö Bror Wahlroosin kanssa. Buntta totesi minulle Tekesistä: 'Perkele, niin saatanan pientä paskaa ei pitäisi perustaa. Ja toiseksi, ydinfyysikoihin en luota ollenkaan.'  Olin kuitenkin tietoinen siitä, että Wahlroos oli kannattanut huomattavasti mittavammalla budjetilla varustetun yksikön käynnistämistä. Tämä rohkaisi minua. Hain paikkaa ja tulin nimitetyksi siihen.

Suurelta osalta Wahlroosin vaikutusta lienee ollut Tekesin rahoituksen kasvattaminen alkuvuosina. Hän myös painotti uskallusta ottaa riskejä.

Ranskan presidentti Francois Mitterand oli 1980-luvun alussa huolissaan, että Yhdysvaltojen tähtien sota vie kaikki osaavat tutkijat Euroopasta. Vuonna 1985 perustettiin hänen aloitteestaan Eureka-ohjelma, jonka tarkoituksena oli kehittää eurooppalaisia kilpailukykyisiin tuotteisiin tähtääviä teknologiaprojekteja. Suomeen ei kuitenkaan kutsua alun perin kuulunut. Se saatiin viime hetkellä, kun presidentti Mauno Koivisto lähetti asiasta kirjeen Mitterandille. Näin suomalaiset yritykset pääsivät heti mukaan hankeneuvotteluihin.

Jorma Ollila tarjosi minulle vuonna 1995 Nokian tutkimuskeskuksen johtajan paikkaa. Se oli kutsu, josta ei voinut kieltäytyä. Ollila antoi yhden tavoitteen: keskuksen merkittävä kasvattaminen ja sen kehittäminen globaaliksi toimijaksi. Loppukaronkassani vuonna 2002 hän totesi tämän onnistuneen."

Julkaistu 9.10.2016
Juhani Kuusi kuoli 30.12.2017

Kuka?

Juhani Kuusi

s. 1938 Tekniikan tohtori, teknillinen fysiikka Teknillinen korkeakoulu Ammatti: Eläkeläinen

Miten kiinnostuit tekniikan alasta?
Mieliaineeni koulussa olivat matematiikka ja fysiikka. Varusmiespalveluni suoritin Santahaminan ilmatorjuntarykmentissä, jossa samanaikaisesti oli kaksi teknillisen fysiikan insinööriä, joilta kaikki vaativatkin aselajin tekniset jutut sujuivat mainiosti. Tämä sinetöi päätökseni pyrkiä kovassa nosteessa olevalle osastolle.

Saavutus, josta olet ylpeä?
Olen käsittääkseni hoitanut työurallani eteeni tulleet työtehtävät kunnialla.

Mitä haluaisit saavuttaa tekniikan alan ammattilaisena?
Haluaisin, että Suomeen saataisiin samanlainen buumi kuin pari vuotta sitten, kun Suomi noteerattiin teknologian kärkimaaksi. Meillä on edellytykset siihen: koulutuspohja on hyvä ja maailma on avoinna.

Lempiharrastukset?
Tennis, golf, maailmanmenon seuraaminen ja penkkiurheilu.

Suosikkileikkikalu?
Tennis- ja golfmailat sekä perinteiset kesänviettopaikan työkalut.

Motto?
Innostusta – ei löysiä. Paljon on omissa käsissä.