Janne Saario istuu Vantaan Myyrmäen liikuntapuiston skeittipaikalla vieressään sekittilautansa.
Puistoja betonista. Skeittaava maisema-arkkitehti Janne Saario suunnittelee kestäviä kohteita.

Poolien, puun ja betonin ystävä

|
Uutinen

Entinen ammattiskeittari Janne Saario suunnittelee työkseen skeittipuistoja niin Suomeen kuin maailmalle. Töitä riittää, mutta aikaa pitää jäädä myös perheelle.

"Skeittaus saapui Helsingin Torpparinmäkeen ryminällä 1980-luvun lopussa. Monilla pihan lapsilla oli skeitti; laskimme mäkeä ja haaveilimme ilmavista tempuista. Viereisessä leikkipuistossa oli kahluuallas eli pooli, joka toimi loistavasti skeittaukseen. Juurikin vapaus löytää ympäristöstä erilaisia muotoja laudalla temppuiluun ja oman tyylin kehittely ilman sääntöjä viehättivät.

Aloin pohtia, kuka näitä meidän skeittaamia kaupunkiympäristöjä oikein suunnittelee. Löytyi kiinnostava ammatti! Olin innoissani maisema-arkkitehtuurin opiskelusta Otaniemessä. Aihe oli äärimmäisen kiinnostava ja opettajat olivat päteviä. Opiskelukaverit sattuivat olemaan huipputyyppejä; monen kanssa olen vieläkin hyvä ystävä.

Aloin pohtia, kuka näitä meidän skeittaamia kaupunkiympäristöjä oikein suunnittelee. Löytyi kiinnostava ammatti!
- Janne Saario

Helsingin Eläintarhan skeittipuiston suunnittelu oli kokemus, joka innosti maisemasuunnitteluun. Puisto oli ensimmäinen suunnittelutyöni. Olin vielä nuori ja opintoni olivat alkutekijöissään, joten minun piti kehittyä suunnittelijaksi nopeasti tilaustyön myötä. Eltsun parkin ansiosta sain uusia puistosuunnittelutöitä. Nyt 18 vuoden aikana olen suunnitellut yli 60 puistoa.

Töitä on sopivasti. On tärkeää viettää aikaa perheen kanssa nyt kun lapset ovat vielä nuoria. Jonkin verran suunnittelen muitakin kohteita kuin skeittipuistoja, kuten parkourpuistoja ja muita liikuntakohteita, puutarhoja sekä luontopolkuja.

Yrittäjän arjen ohella toimin tuntiopettajana Aalto-yliopiston maisema-arkkitehtuurin kursseilla. Tällä hetkellä opetan maisemarakentamisen kurssia liittyen puumateriaaleihin. Puurakentaminen on lähellä sydäntäni.

Muistan, kun kiertelin Espanjaa kuvailemassa skeittivideota DVS shoes -tiimin kanssa. Eräänä päivänä kesken skeittisessareita huomasin yllätyksekseni, että olimme Alhambran linnoituskukkulan juurella. Otin tauon skeittailuun plazalla ja lähdin kapuamaan kapeita Granadan katuja kohti ylhäällä siintävää Alhambraa.

Satumaiset puutarhat, suihkulähteet ja arabeskikoristellut palatsisalit räjäyttivät tajuntani. Kuljeskelu maurilaisen kulttuuriperinnön kudelmassa oli kuin sukellus tuhannen ja yhden yön tarinoihin. Maisema avautui kukkulan rinteeltä auringonlaskun värjäämään andalusialaiseen laaksotilaan. Kaupunki alkoi hiljalleen herätä elokuun viilentyvään iltaan, Sierra Nevadan lumiset huiput kimalsivat etäämpänä. Tunsin olevani oikealla polulla kohti unelmieni ammattia.”

image with text

Hyvin rullaa. Janne Saario kiinnostui maisema-arkkitehtuurista skeittauksen kautta. Nyt hän on suunnitellut yli 60 skeittipuistoa. Vantaan Myyrmäen liikuntapuiston skeittipaikka valmistui 2021 ja se on kooltaan Suomen suurin. Skeittipaikan rakentamisesta vastasivat Tieluiska Oy, Suomen skeittibetoni ja Beaver Concrete.

Janne Saario

  • Syntynyt: 1983, Helsinki
  • Ammatti: Maisema-arkkitehti, yrittäjä
  • Koulutus: Maisema-arkkitehti, Aalto-yliopisto

Ylpeydenaihe?

Skeittipuisto, jonka suunnittelin Columbuksen kaupunkiin, Indianaan. USA:ta pidetään skeittauksen synnyinmaana ja Columbusta arkkitehtuurikaupunkina, jossa on muun muassa Eliel ja Eero Saarisen kuuluisia rakennuksia. The New York Times kirjoitti skeittipuistosta ja olen saanut puistosta hyvää palautetta.

Minkä ongelman haluaisit ratkaista?

Ympäristön kemikalisoituminen. Tämä on toki monialainen haaste, mutta ympäristörakentamisen saralla voisi ratkaisuja hakea puhtaiden ja vähemmän ympäristöä saastuttavien materiaalien ja prosessien käytöstä.

Lempipaikkasi skeitata?

Matinkylän skeittipuisto.

Motto?

Ole ystävällinen, ymmärtäväinen ja pitkämielinen.

Avainsanat: