Palkkaneuvottelut, toimisto

Paljonko pyytää palkkaa?

|
Blogimerkintä

Tutkimuksemme kertovat, että palkka on edelleen tabu monilla työpaikoilla. Siksipä eteen saattaa tulla tenkkapoo, kun uutta tehtävää haettaessa tai ylennystä tarjottaessa kysytään palkkatoivetta. TEKin jäsenenä käytössäsi ovat Palkkanosturi ja muut palkkatilastomme, joista saat hyvää vertailutietoa alan palkoista.

Tutkimuksemmekin kertovat, että palkka on edelleen tabu monilla työpaikoilla. Palkoista ei puhuta työkavereiden kesken, ja oman työpaikan palkkapolitiikka on monelle epäselvä. Omasta palkasta ei välttämättä keskustella edes esihenkilön kanssa.

Siksipä eteen saattaa tulla tenkkapoo, kun uutta tehtävää haettaessa tai ylennystä tarjottaessa kysytään palkkatoivetta. Palkankorotus voi tulla puheeksi myös kehityskeskustelussa. Mikä neuvoksi?

TEKin jäsenenä käytössäsi ovat Palkkanosturi ja muut palkkatilastomme, joista saat hyvää vertailutietoa alan palkoista. Esimerkiksi Palkkanosturiin voit syöttää taustatietoja tehtävästä, työnantajasta ja itsestäsi, ja sovellus piirtää palkkakäyrät ja näyttää millaista palkkaa verrokkiryhmässä saadaan. Tietojen pohjalta oman palkkatoiveen miettiminen on helpompaa. TEK ja monet muut ammattiliitot antavat myös henkilökohtaista palkkaneuvontaa jäsenilleen.

Nimensä mukaisesti palkkatoive on kuitenkin sinun oma toiveesi, joten sitä kannattaa pohtia myös omalta kannalta. Jos olet töissä, hyvä tapa miettiä sopivaa palkkatoivetta on miettiä summa, jolla olisit valmis vaihtamaan työpaikkaa.

Jokainen siis päättää lopullisen palkkatoiveensa itse. Palkkatoiveeseen kannattaa jättää myös hieman neuvotteluvaraa, koska yleensä se on lähtökohta, josta neuvottelu aloitetaan.

Palkkakeskustelua varten kannattaa miettiä myös hyvät perustelut omalle palkkatoiveelle. Yleensä parhaiten toimivat tehtävän vaativuuteen, omaan osaamiseen ja suoriutumiseen liittyvät perustelut. Näistä kannattaa kertoa myös konkreettisia esimerkkejä. Hyviä käytännön vinkkejä palkkakeskusteluun löydät esimerkiksi YTN:n Paranna palkkaasi -oppaasta.

 

Avainsanat: