Opiskelijavaikuttaja Seinäjoelta

|
Uutinen
Kuuntele

Akavan opiskelijoiden uutta puheenjohtajaa Maria Jokista ajaa halu ratkaista ongelmia ja puolustaa oikeudenmukaisuutta.

Teollista muotoilua Metropolia Ammattikorkeakoulussa opiskeleva Maria Jokinen lähti jo fuksivuonnaan mukaan opiskelijapolitiikkaan.

– Haluan tehdä hyvää lähipiirini lisäksi yhteiskunnalle, hän sanoo.

Neljättä vuotta opiskeleva Jokinen on toiminut kaksi vuotta Metropolian opiskelijakunnan hallituksessa ja vuoden Suomen opiskelijakuntien liiton hallituksessa. Tammikuussa hän aloitti Akavan opiskelijoiden uutena puheenjohtajana.

– Halusin laajentaa vaikuttamiskenttää. Työelämäpuoli kiinnostaa, joten hain Akavan opiskelijoiden pj-pestiä.

Mitä Akavan opiskelijoilta voi odottaa 2019? Ainakin eduskuntavaalit tulevat Jokisen mukaan näkymään.

– Pyrimme kannustamaan nuoria äänestämään.

Iso asia on Jokisen mukaan myös se, saadaanko Akavan hallitukseen tänä vuonna paikka opiskelijalle.

– Se olisi iso juttu, prosessi on käynnissä.

Jokinen on kotoisin Seinäjoelta, jossa hän asuu edelleen puolet viikosta. Toinen puoli kuluu opiskelun ja puheenjohtajuuden myötä Helsingissä. Pendelöinnin ja puheenjohtajuuden lisäksi eduskuntavaalit pitävät hänen keväänsä kiireisenä. Jokinen on itse ehdolla Vaasan vaalipiirissä kokoomuksen riveissä.

– Olen oppinut, että polkuja voi olla monia. Opiskelen teollista muotoilua, mutta nyt edessä siintää ehkä poliittinen tai vaikuttajaura.

Tekniikan alan imago uusiksi!

– On tärkeää tuntea ihmisiä, joiden kanssa voi toteuttaa projekteja, Jokinen sanoo.

Hän kiitteleekin TEKin jäsenyyttään siitä, että TEKin tapahtumissa on ollut mahdollisuus verkostoitua tekniikan osaajien kanssa.

– Toki TEK tuo turvaa ja sen palvelut ovat hyviä, mutta tärkeää minulle on ollut sen tapahtumat. Esimerkiksi Helsingissä TEKillä on paljon tapahtumia nuorille.

TEKin jäsenyys ja Akavan opiskelijoiden puheenjohtajuus ovat Jokiselle myös mahdollisuus vaikuttaa tekniikan alan asioihin sisältäpäin. Hän liputtaa tasa-arvoisen työelämän puolesta.

– Niin kauan kun eri alojen sukupuolen mukainen segregaatio on näin vahva, perhevapaasysteemi nykyisenlainen ja naisen euro pienempi, työelämä ei ole tasa-arvoinen. 

Jokista harmittaa erityisesti tekniikan alan imago maskuliinisena ja kylmänä.

– Vaikka eihän se oikeasti ole sitä! Miten saisimme konkretisoitua tekniikan alaa niin, että tytötkin kokisivat sen omakseen?

Avainsanat: