Nuorten tiedekilpailuun ennätysmäärä osallistujia

|
Uutinen
Kuuntele

Lasten ja nuorten tiede- ja teknologiakilpailuun Tutki-Kokeile-Kehitä palautettiin peräti 176 kilpailutyötä. Lopputapahtuma järjestetään 5.-6.4.

Määräaikaan eli helmikuun alkuun mennessä Tutki-Kokeile-Kehitä (TuKoKe) -kilpailuun oli palautettu 176 työtä. Kilpailu on kasvattanut suosiotaan vuosi vuodelta, mutta tämä luku on ennätys. Kilpailun järjestäjät iloitsevat siitä, että lapset ja nuoret sekä heitä ohjaavat opettajat ovat löytäneet TuKoKen.

– Töiden aiheet ovat tänä vuonna todella mielenkiintoisia, jopa yllättäviä. Se, että nuori lähtee etsimään vastausta mitä erilaisimpiin kysymyksiin on arvokasta. Vaikka työn sijoitus olisi mikä hyvänsä, nuori on oppinut työtä tehdessään paljon, asiantuntija Tuula Pihlajamaa TEKistä sanoo.

Pihlajamaan mukaan tällainen töiden kirjo synnyttää luottamusta.

– Tulevaisuudessa ongelmiin löytyy monia lähestymiskulmia, kun nämä nuoret ovat niitä ratkomassa, hän arvioi.

Tutkimusten teko kehittää ajattelua ja oppimaan oppimista.

Opinkirjon erityisasiantuntija Jasmin Välimäki kertoo, että TuKoKe-töissä lapset ja nuoret ovat oppineet asiat ottamalla itse niistä selvää.

– Tutkimusten teko kehittää ajattelua ja oppimaan oppimista. Nämä ovat sellaisia taitoja, joita lapset ja nuoret tulevat tulevaisuudessa tarvitsemaan. Tutkimusten teko myös antaa oppilaille mahdollisuuden näyttää omaa osaamistaan eritavoin kuin tavallisilla oppitunneilla, Välimäki sanoo.

Vuosittain järjestettävään TuKoKe-kilpailuun voivat osallistua kaikki alle 21-vuotiaat. Kilpailun ideana on kannustaa lapsia ja nuoria tutkimaan ja kokeilemaan. Kilpailussa tieteenaloja ei ole rajattu ja osallistua voi tutkimuksella, projektilla tai keksinnöllä – yksin tai ryhmässä. Kilpailun järjestäjien mukaan jokainen tekee kouluvuoden aikana ainakin yhden projektin, joka sopii TuKoKe-työksi.

Kilpailun lopputapahtuma järjestetään 5.–6.4. Espoon Otaniemessä, Design Factoryssa.

Haluatko tukea nuoria tutkijoita ja keksijöitä?

Kilpailun järjestäminen on TEKin ja Opinkirjon tapa tukea lasten ja nuorten tiede-, teknologia- ja tutkimusharrastusta. TuKoKe-kilpailun stipendirahaston kautta kuka tahansa voi antaa oman tukensa. 

Rahaston kaikki kerätyt varat käytetään TuKoKe-kilpailuun osallistuneiden lasten ja nuorten palkitsemiseen ja kannustamiseen. Pienelläkin summalla on suuri merkitys!

Missing kuvan.
TuKoKe-kilpailuun voi osallistua hyvin erilaisilla töillä. Videolla esillä töitä, jotka valittiin viime vuonna kilpailun lopputapahtumaan.

 

Avainsanat: