Naistenpäivän ruusu kehittäjälle, kollegalle ja opettajalle

|
Blogimerkintä

Inklusiivinen eli kaikkien ihmisten tarpeet huomioiden suunniteltu tekniikka ei siis ole vain ”nice to have”. Se on tärkeä kilpailukyvyn tekijä, ja parhaimmillaan tai pahimmillaan hengen ja terveyden asia.

8.3. vietettävä Kansainvälinen naistenpäivä on tilaisuus juhlia maailman muuttumista tasa-arvoisemmaksi, mutta myös tilaisuus muistaa, että tytöksi syntyminen on edelleen monessa maailman kolkassa hengenvaarallinen asia. Miten globaalit naisten oikeudet sitten liittyvät tekniikan alaan? Ainakin kolmella tavalla.

Tyttöjen ja naisten asemaa kaikkialla maailmassa voi ensinnäkin parantaa tekemällä ja tukemalla sellaista tekniikkaa, joka parantaa elinoloja.

Päästöjen vähentämiseen tähtäävät teknologiat ovat yksi parhaimmista tavoista parantaa naisten elinoloja, koska maailman vähäosaisimmat kärsivät saasteista ja ilmastonmuutoksesta eniten. Toinen esimerkki naisten turvallisuutta globaalisti parantavasta teknologiasta on sanitaation kehitys. Tekniikka ilman vettä ja viemäriverkostojen ulkopuolella toimivissa käymälöissä voi olla huikeaa, mutta vaikutusmekanismi ihmisoikeuksiin hyvin yksinkertainen. On järisyttävä parannus elämänlaatuun ja vähentää raiskauksia merkittävästi, jos pimeässä ei tarvitse lähteä taivaltamaan pitkää matkaa hökkelikaupungin laitamille.

Naisten oikeuksia tukee myös se, että suunniteltu tekniikka on kaikille käyttäjille tarkoitettua.

Apple ei huomannut Health -sovelluksensa ensimmäisessä versiossa kuukautiskiertoa, eli suurin piirtein ainoaa terveyteen liittyvää asiaa, jota huomattava määrä ihmisistä on seurannut ja kirjannut paperikalentereihinsa jo vuosikymmeniä ennen älykästä mittaamista.

Autojen istuimet, rakenteet ja siten turvamekanismit ovat suunniteltu miestyypillisille ruumiille, eivätkä ne suojaa keskimääräisesti lyhyempää, kevyempää ja erimuotoista naistyypillistä ruumista yhtä tehokkaasti. Vuodesta 2011 lähtien autojen testaaminen myös naistyypillisillä testinukeilla on ollut pakollista, mutta naisen kuoleman tai vakavan loukkaantumisen riski autokolarin sattuessa on siitä huolimatta edelleen suurempi kuin miesten.*

Inklusiivinen eli kaikkien ihmisten tarpeet huomioiden suunniteltu tekniikka ei siis ole vain ”nice to have”. Se on tärkeä kilpailukyvyn tekijä (ei kannata karkottaa 50 % potentiaalisista käyttäjistä), ja parhaimmillaan tai pahimmillaan hengen ja terveyden asia. Tutkimuksien mukaan tarvitaan tarpeeksi erilaisia ihmisiä sen huomaamiseksi, että suunnitellut asiat eivät olekaan universaaleja.

Tekniikan alallakaan ei tietenkään aina olla tekemisissä ratkaisujen kanssa, joiden vaikuttavuus koskisi suoraan suuria ihmisjoukkoja. Kolmas ja tärkein yhteys tekniikan alan ja naisten oikeuksien välillä on arkinen. Kaikki tekniikan alalla toimivat voivat vähintään olla hyviä vertaisia alalla toimiville tytöille ja naisille.

Naistenpäivänä olisikin syytä hehkuttaa niitä, jotka edistävät tasa-arvoa. Ruusu kuuluisi opettajalle, joka on auttanut ja tsempannut yhtä lailla kaikkia lukiolaisia matematiikassa. Johtajalle, joka on kuunnellut ja arvostanut nuoren naiskollegan teknistä asiantuntemusta. Kollegalle, joka meni väliin, kun kesäharjoittelijaa ahdisteltiin juhlissa. Esimiehelle, joka toivotti perhevapaalta palaavan tervetulleeksi ylennyksellä. HR-johtajalle, joka antoi yli 55-vuotiaalle mahdollisuuden kouluttautua ja hyödyntää kokemustaan uusissa tehtävissä. Hyvää naistenpäivää teille kaikille upeille liittolaisille. Teitä on paljon!

 

Haluatko kuulla lisää inklusiivisesta tekniikasta? Ilmoittaudu TEKTalksiin Teknologiakehityksen ajatusvinoumat historiaan - harvojen teknologiasta kaikkien teknologiaan

*Ks. lisää esim. Caroline Criado-Perez: Näkymättömät naiset