Jämeräpartaisen insinöörin patsas Opiskelijakulttuurimuseossa.

Mystinen partaveikko

|
Uutinen

Jämeräpartainen insinööri on antanut Otaniemessä tempauskäskyn jo vuodesta 1924.

Jämeräpartainen insinööri on Teekkarit.fi-sivuston mukaan ”myyttinen hahmo ja henkiolento, joka valvoo teekkareiden toimia ja antaa Otaniemessä tempauskäskyn”. Tempaus on teekkareiden tapa kiinnittää ihmisten huomio ajankohtaiseen asiaan tai kerätä rahaa talkoohengessä yleishyödylliselle kohteelle.

Ensimmäinen lehdistön maininta Jämeräpartaisesta insinööristä on vuoden 1924 Ylioppilaslehdessä. Samana vuonna hän antoi ensimmäisen tempauskäskynsä, kertoo Rasmus Ruohola Opiskelijakulttuurimuseosta. Tempaus keräsi rahaa Suomen olympiajoukkueelle.

  • Katso esimerkki Jämeräpartaisen käskemästä tempauksesta Yle Areenasta.

Kun Teknillinen korkeakoulu muutti Helsingistä Espooseen, Jämeräpartainen insinööri sai työhuoneen Dipolista. Ylioppilaskuntatalo oli vihitty käyttöön vuonna 1966. Jämeräpartainen kutsui presidentti Kekkosen Dipolin kunniatalonmieheksi vuonna 1967.

Jämeräpartaisen insinöörin henkilöllisyydestä on teekkareiden keskuudessa huhuja ja erimielisyyttä. Opiskelijakulttuurimuseo on kutsunut hänen henkensä majailemaan tiloihinsa Otaniemessä. Museossa on hänestä rintakuva (ks. jutun valokuva), jonka on tehnyt Taisto Kaasinen.