Miten kuopiolaisia jäynätään?

|
Uutinen
Kuuntele

On valtakunnallisen Teekkarijäynäkilpailun ensimmäisen päivän 6.10. aamu ja Kuopion tori on kerännyt useita ihmisiä tiistaimarkkinoille.

Paikallisten joukkoon on soluttautunut teekkareita Oulusta, Otaniemestä, Lappeenrannasta, Tampereelta sekä Turusta. He ovat valmistautuneet jäynäämään kilpaa kuopiolaisia, aikaa on aamukymmenestä seuraavaan aamukymmeneen.

Jokaiselle jäynäjoukkueelle on nimetty oma tuomari, jonka tehtävä on seurata joukkuettaan päivän ajan ja arvioida jäynien onnistuminen. Ylipäätuomari Matti Vähä-Heikkilä seuraa palan kaikkien joukkueiden jäynistä.

TEKin lakimies on kilpailussa mukana kertomassa, mitä lain mukaan saa tehdä ja mitä ei sekä vastaamassa hypoteettisiin kysymyksiin, kuten "mitä tapahtuisi jos meidän jäynä sisältäisi alkoholin tarjoamista ja alaikäisiä jäynättäviä?". Onneksi jäynääjät osaavat käyttää myös omaa järkeään, ja vastausta tähän ei lakimieheltä tarvittu.

Jäynän määritelmän mukaan se on ”huumorimielessä tehty tekniikan keinoja hyödyntävä harmiton käytännön pila, jonka tarkoituksena on hauskuuttaa tekijöitään, jäynän kohteeksi joutuvaa tahoa ja suurta yleisöä”. Hyvä jäynä liikkuu usein poliittisen korrektiuden rajamaastossa tai se koskee jotain ihmisille kulttuurisesti tärkeää, kuten tunnettu Vasa-laiva-jäynä.

Nyt, kun jäynätään Kuopiossa, perinneherkku kalakukko, Puijon torni ja savon murre ovat erinomaisia jäynäkohteita. Myös ilmainen ruoka, miehiset tarpeet huomioon ottava linja-auto sekä tilaisuus päästä mukaan mainoskampanjaan tai lastenkirjaan tuntuvat herättävän kuopiolaisten uteliaisuuden. 

Miltä tuntuu olla jäynättävänä?

Sininen pakettiauto on pysäköity keskelle mukulakivitoria, huomattavan etäisyyden päähän muista myyntipisteistä. Pakettiauton luona käy ihmisiä tasaisena virtana, ja saapuessani lähemmäksi huomaan, että sinne on pystytetty pöytä, jolla näyttää olevan maistiaisia. Pöydän vierellä seisoo kameramies sekä muutama "yrityksen edustaja".

Kun muita ihmisiä ei hetkeen näy, päätän käyttää tilaisuuden hyväkseni ja käydä katsomassa lähempää, mistä jäynässä on kyse.

– Meillä olisi täällä synteettistä kalakukkoa, aloittaa turkulaisen Hermann Group -joukkueen edustaja myyntipuheensa.

Katson maistiaisia ja ymmärrän hänen puhuvan sinisestä kalakukosta. Makuvertailun vuoksi pöydällä on myös perinteistä kalakukkoa, joka on ulkonäöltäänkin perinteisen väritöntä. Samaan aikaan viereeni saapuu vanhempi kuopiolainen herrasmies maistiaisten toivossa luoden erinomaisen tilaisuuden nähdä vierestä, miten kuopiolaista jäynätään. 

– Huomaatko niissä mitään makueroa?, jäynättävältä mieheltä kysytään.

Kuopiolainen maistelee molempia kukkoja ja päätyy siihen, että kyllä se synteettinen saattoi olla vähän parempaa. Siitä löytyi enemmän makua. Ihmettelemme yhdessä, miten kehittynyttä tekniikka tänä päivänä on, kun laboratoriossa voidaan valmistaa mitä vain, jopa ruokaa kierrätysmateriaaleja käyttäen. Juomme kahvit päälle ja siirrymme täyttämään mielipidekyselyä. Viimeinen kysymys on: "Oletko ennen osallistunut teekkarijäynään?"

Hyvä jäynä on kuin hyvin tehty taikatemppu: lopussa katsoja tietää, ettei hänen näkemänsä ollut totta, mutta uskoo siihen silti vielä vähän.

Mitä tapahtuu jäynäämisen jälkeen?

Jäynän suunnittelussa hyvän idean lisäksi on tärkeää hyvän tiimin kokoaminen. Jokainen joukkue tarvitsee ideoiden ja niiden toteuttajien lisäksi henkilöitä, jotka osaavat muokata jäynämateriaalista julkaisukelpoisen dokumentaation. Valitettavasti dokumentoijat saavat usein yövuoron, sillä jäynän on oltava valmis ennen seuraavaan aamun jäynäkatselmusta. Muiden saunoessa ja pelatessa pallopelejä istuvat nuo osaajat tietokoneidensa ääressä ja toivovat saavansa dokumentaatiot valmiiksi ennen auringon nousua.

Jäynäkatselmuksessa on keskiviikkoaamuna sali täynnä väsyneitä mutta onnellisia tupsulakkeja. Kaikki ovat saaneet palautettua jäynädokumentaatiot ajoissa ja odottavat nyt tuomareiden ankaraa arvostelua. Ylipäätuomari seisoo salin edessä valkokiharainen peruukki päässään valmiina julkistamaan vuoden 2015 voittajan.

– Vuoden Teekkarijäynääjät -palkinnon saa… [rummutusta] … BANG! Otaniemestä!

BANG! sai jäynättyä ikääntyneempiäkin kuopiolaisia hyppimään keskellä kauppakeskusta matkien apioiden ääniä, käsissään banaaneja ja kookospähkinöitä.

BANG!-joukkueen voitto ei lisäperusteluja kaipaa. Jatkossa kuopiolaiset osaavat varmasti suhtautua skeptisesti Otaniemestä tuleviin tarinoihin.

 

Valtakunnalliset Teekkarijäynäkilpailut 2015: joukkueet, tuomarit ja järjestäjät.

 

Avainsanat: