Millennium-kunnianosoitukset M-Files Oy:lle ja Aalto-yliopiston professorille Sebastiaan van Dijkenille

|
Uutinen
Kuuntele

Tiedonhallintaratkaisuihin keskittynyt yritys M-Files Oy sekä Aalto-yliopiston fysiikan professori Sebastiaan van Dijken vastaanottavat tänään 22.10. Tekniikan akatemia TAFin jakamat Millennium-kunnianosoitukset.

– Nyt luovutettavilla Millennium-kunnianosoituksilla TAF haluaa nostaa esiin Suomessa tehtävää uraauurtavaa työtä edellisen Millennium-teknologiapalkinnon voittajan sovellusalueella, toteaa palkintolautakunnan puheenjohtaja ja TAF:n toimitusjohtaja Juha Ylä-Jääski.

– Tämänvuotiset kunnianosoitukset myös korostavat Suomessa tehtävän tutkimus- ja innovaatiotyön kansainvälistymistä. Suomessa jo pitkään työskennelleellä professori van Dijkenillä on kansainvälinen tutkijatausta, ja suomalaislähtöinen M-Files Oy on puolestaan globaalisti toimiva kasvuyritys.

TAF jakaa Millennium-kunnianosoituksen vuorovuosin varsinaisen Millennium-teknologiapalkinnon kanssa.  Kunnianosoitus myönnetään Suomessa toimiville osaajille, joiden työ liittyy edellisen Millennium-teknologiapalkinnon voittajien tutkimusalaan. Vuoden 2014 Millennium-teknologiapalkinnon sai professori Stuart Parkin tiedon tallennustiheyden moninkertaistamisesta, mikä osaltaan mahdollisti big datan synnyn.
 
Ohjelmistoalan kansainvälinen kasvaja

Viime vuosina voimakkaaseen kansainväliseen kasvuun loikanneen tamperelaisen M-Filesin tiedonhallintaratkaisu perustuu metatietojen hyödyntämiseen, jolloin tieto luokitellaan sisällön perusteella. Ratkaisu on erilainen kuin perinteisissä kansiorakenteeseen perustuvissa tiedonhallintajärjestelmissä. Sen ansiosta käyttäjät omaksuvat järjestelmän käytön helpommin ja löytävät etsimänsä tiedon nopeammin.
 
– M-Files tekee saman tallennettavalle tiedolle kuin iPhone teki musiikin kuuntelulle, vertaa M-Filesin toimitusjohtaja Miika Mäkitalo.

– Tiedostojen ajantasaisten versioiden löytäminen ja käyttö osana liiketoimintaprosesseja on organisaatioissa laaja tuottavuutta ja laatua syövä ongelma. Visionamme M-Filesilla on muuttaa se, miten maailma hallitsee tietoa. Yrityksemme taustalla on yksinkertainen idea: oikea tieto löytyy silmänräpäyksessä.
 
M-Files kilpailee maailmanmarkkinoilla sellaisten jättien kuin IBM tai Microsoft kanssa. Kysyntää yhtiön tuotteelle on riittänyt, sillä liikevaihto on yli kolminkertaistunut neljässä vuodessa lähes 22 miljoonaan euroon. Samaan aikaan työntekijöiden määrä on kasvanut viidestäkymmenestä lähes kolmeensataan. Heistä yli 200 työskentelee Suomessa.
 
Nanomagnetismin ja sähkökenttien tutkimusta


Millennium-kunnianosoituksen saava professori Sebastiaan van Dijken on työskennellyt magnetismin ja spintroniikan tutkimuksen parissa jo vuodesta 2000. Tuolloin hän oli mukana Stuart Parkinin tutkimusryhmässä IBM:n Almadenin tutkimuskeskuksessa, jossa Parkin teki Millennium-teknologiapalkinnon hänelle myöhemmin tuottaneita magnetismin tutkimuksiaan. IBM:ltä van Dijkenin tie vei Dublinin Trinity Collegen kautta VTT:lle vuonna 2007, josta hän siirtyi Aalto-yliopistoon vuonna 2008.
 
Van Dijken on spintroniikan alueella kansainvälisesti arvostettu ja usein siteerattu tutkija, joka on julkaissut yli 100 tieteellistä artikkelia. Hänet tunnetaan mm. tutkijana, joka on kehittänyt materiaaleja, joiden magneettisia ominaisuuksia voidaan muokata käyttämällä sähkökenttiä. Tätä voidaan hyödyntää esimerkiksi nopeiden ja energiatehokkaiden muistipiirien kehittämisessä.

Aalto-yliopiston teknillisen fysiikan laitoksella van Dijken johtaa magnetismin ja spintroniikan tutkimusryhmää, joka keskittyy magneettisten ominaisuuksien hallintaan nanotason rakenteissa sähkökenttien avulla. Tämä tapahtuu yhdistämällä ferrosähköisiä ja ferromagneettisia materiaaleja, joiden rajapinnoilla tapahtuvaa vuorovaikutusta voidaan manipuloida.  Toinen tutkittava mekanismi on ionien paikkojen muuttaminen sähkökentällä ja se, miten tämä ionien liike muuttaa aineen magnetismia.
 

M-Files Oy

M-Files on suomalainen tiedonhallintaohjelmistoja kehittävä ja myyvä ohjelmistoyhtiö. M-Files-ohjelmistot edustavat uutta lähestymistapaa tiedonhallintaan, joka perustuu tiedon sisältöön, ei sen sijaintiin. Tuhannet yritykset yli 100 maassa käyttävät M-Filesia parantaakseen tietotyön laatua ja tuottavuutta sekä täyttääkseen tiedonhallintaan liittyviä standardeja ja vaatimuksia. Ohjelmistoyhtiö käynnisti toimintansa vuonna 2000, ja ensimmäinen versio M-Files-tuotteesta tuotiin markkinoille 2005. Yhtiön liikevaihto kasvoi 76 % vuonna 2014 nousten 22,2 miljoonaan euroon. Myynnistä yli puolet tulee ulkomailta.  
 
M-Files on saanut tunnustusta aiemminkin. Maailman johtavat markkinatutkimuslaitokset, kuten Gartner, Forrester ja Nucleus Reseach, ovat nostaneet M-Filesin maailman johtavien toimijoiden joukkoon. Lisäksi muun muassa Deloitte ja Red Herring ovat nimenneet M-Filesin yhdeksi maailman innovatiivisimmista ja nopeimmin kasvavista teknologiayrityksistä. Yhtiö on palkittu myös Vuoden työnantajana ja Vuoden teknologiakasvajana.
 
Sebastiaan van Dijken
Professori, Aalto-yliopisto, teknillisen fysiikan laitos
 
Sähkömagnetismin ja spintroniikan ryhmän johtaja. Ryhmä keskittyy magnetismin, magneto-optiikan sekä spintroniikan kokeelliseen tutkimukseen uusissa funktionaalisissa materiaaleissa ja nanorakenteissa.
 
Ura:
PhD, Twenten yliopisto, Hollanti 2000
Post-doc, IBM Almaden Research Center, 2000-2002
Senior Scientist, Trinity College Dublin, 2003-2007
VTT, 2007-2008
Professori, Aalto-yliopisto, 2008-
 
MILLENNIUM-KUNNIANSOITUKSEN TUOMARISTO 2015

Mircea Guina, professori, Tampereen teknillinen yliopisto, optoelektroniikan tutkimuskeskus
Peter Liljeroth, professori, Aalto-yliopisto, teknillisen fysiikan laitos
Heikki Saikkonen, professori, Aalto-yliopisto, tietojenkäsittelytieteen laitos
Juha Ylä-Jääski, tuomariston puheenjohtaja, Tekniikan Akatemian toimitusjohtaja

 

Avainsanat: