Miksi isyysvapaa on palkallinen?

|
Blogimerkintä

Tänä syksynä neuvottelut koskevat 30 000 tekkiläistä, todennäköisesti myös sinua.

Tummia autoja. Isomahaisia ja -egoisia miehiä suljettujen ovien takana. Myöhään yöhön jatkuvaa vääntöä kahvin ja kampaviinerien voimalla. Mielikuvat työehtosopimusneuvotteluista ovat usein tällaisia, jos neuvottelemisesta on ylipäänsä mielikuvia.

Se on meidän oma syymme. Ammattijärjestöt eivät ole olleet kovin hyviä kertomaan siitä, mistä työehtosopimuksissa ja neuvottelemisessa on kyse.

TEK-lehdessä TEKin asiamies Björn Wiemers kertoo työstään. Se, mitä hän ja muut sinulla töissä olevat neuvottelijamme tekevät, ei ole mitenkään salaperäistä. Palkankorotuksesi on vain pieni osa kokonaisuudesta, neuvottelijamme neuvottelevat oikeasti isoista asioista.

Tänä syksynä neuvottelut koskevat 30 000 tekkiläistä.

Pääseekö isä tai äiti illaksi kotiin? Jos ei pääse, saako iltatyöstä palkkaa? Jos lapsi sairastuu, voiko häntä jäädä hoitamaan ilman, että palkanmaksu katkeaa? Palkallinen isyysvapaa, äidin kolmen kuukauden palkallinen vapaa. Lomaraha.

Yleisen harhaluulon vastaisesti nämä tutut asiat eivät perustu lakiin, vaan työehtosopimuksiin. TESsit syntyvät neuvotteluissa, joiden osapuolina ovat ammattijärjestöt ja työnantajia edustavat liitot. Nämä asiat eivät ole pysyvästi saavutettuja etuja. Kun sopimus päättyy, aletaan seuraavalla neuvottelukierroksella jälleen tyhjältä pöydältä, siis alusta. Tänä syksynä neuvottelut koskevat 30 000 tekkiläistä, todennäköisesti myös sinua. Björnillä ja kumppaneilla on kiireinen syksy.

Avainsanat: