Mielenrauhaa mobiilisovelluksesta?

|
Uutinen
Kuuntele

Kehon muokkaamiseen ja treenaamiseen on taas tarjolla vinkkejä joka lähtöön. VTT tarjoaa sovelluksen myös mielen harjoittamiseen.

Oiva on VTT:n ja Jyväskylän yliopiston tutkijoiden suunnittelema tietoisuustaitoja ja henkistä hyvinvointia edistävä harjoitusohjelma. Olemme tottuneet siihen, että mobiilisovellukset auttavat löytämään ruokapaikan vieraasta kapupungista tai muuttavat kännykän taskulampuksi. Oivan tarkoitus on astetta kunnianhimoisempi, auttaa parantamaan unta, mielialaa ja vähentämään stressiä.

Tarvetta luulisi olevan, sillä jopa viidennes suomalaisista kärsii masennuksesta tai sen oireista. On arvioitu, että joka kolmas suomalainen kärsii ­vähintään tilapäisestä unettomuudesta.

Pään sisälle askel kerrallaan

Takana on tietotyöläisen huonoimmin nukuttu, sunnuntain ja maanantain välinen yö.
Tänään on hyvä päivä testata Oiva-harjoituksia. On ironista, että tietoista läsnäoloa tavoitellakseen pitää tarttua mobiililaitteeseen. 

Sovelluksen asentaminen ja käyttö ovat helppoa. Ohjelma on ilmainen, se on saatavana Apple- ja Adroid-laitteille. Firman Lumiaan Oivaa ei siis ole tarjolla. Verkkoversio julkaistaan yhteistyössä Suomen Mielenterveysseuran kanssa helmikuussa 2014. Betaversio on jo kokeiltavissa.

Oiva tarjoaa noin neljäkymmentä harjoitusta tietoiseen läsnäoloon, mielen hyvinvointiin, arvoihin ja valintoihin ja kehon hyvinvointiin. Harjoitukset etenevät askel kerrallaan ja suorituskeskeiselle konttorirotalle on tuttua ja turvallista saada ruksit tehtyihin harjoituksiin. Osa harjoituksista on lyhyitä ja ne voi tehdä vaikka työmatkalla, kahvitauolla tai lapsen lätkäkaukalon reunalla. Toiset vaativat rauhallista aikaa ja paikkaa. 

Mielikuvaharjoitus vaatii ennakkoluulottomuutta

Teemojen johdantovideoissa juttelee leppoisasti kliinisen psykologian ja psykoterapian professori Raimo Lappalainen Jyväskylän yliopistosta. Lappalainen on myös ravitsemustieteilijä. 

Kehon hyvinvointiharjoituksista ei löydy etunojapunnerruksia, vaan ruokaan, aisteihin ja omiin asenteisiin liittyviä harjoituksia. Melko yksinkertainen hengitysharjoitus sai aikaan huomattavan rentoutumisen ja tajuamaan oman hengityksen pinnallisuuden. Huomattavasti vaikeampi tehtävä oli oman muistokirjoituksen pohtiminen.

Harjoitukset ovat ehdottomasti kokeilemisen arvoisia. Jotkut harjoitukset vievät käytännönläheisen ja luonnontieteisiin maailmankuvansa perustavan ihmisen varmasti epämukavuusalueelle. Helpointa olisikin todeta oudon tai huvittavan tuntuiset mielikuvaharjoitukset humpuukiksi ja jatkaa samaa rataa kuin ennekin. Mutta tuloksia ei tule ilman vaivannäköä mielen, sen enempää kuin ruumiinkaan harjoittamisessa.

Oiva opastaa jedimäisesti: ”Tietoisuus on avain muutokseen. Kun tulemme jostakin tietoiseksi, se ei voi enää pysyä samanlaisena. Tietoisuus yhdistettynä pieniin muutoksiin käytöksessä voi ajan mittaan johtaa suuriin muutoksiin.”