Mielen johtaminen siivittää parempiin tuloksiin

|
Uutinen
Kuuntele

Miten johdan itseäni paremmin? Tätä kiperää kysymystä pohdittiin Työkaari kantaa -hyvinvointihankkeen seminaarissa.

Teknologiateollisuuden liittojen yhteinen Työkaari kantaa -hanke tarjoaa yrityksille tukea ja apuvälineitä työhyvinvoinnin kehittämiseen.

Työhyvinvointi tehdään yhdessä! -seminaarissa 6. kesäkuuta pohdittiin itsensä johtamista.

– Jokaisella on vastuu oman työkyvyn ylläpitämisestä, työyhteisötaidoista ja osaamisesta. Tarvitaan itsensä johtamisen taitoja. Esimerkiksi HR-ammattilaisten kyselyn mukaan työntekijöillä on eniten puutetta itsensä johtamisessa, sanoi hankkeen projektipäällikkö Kirsi Mäkelä.

Hankkeen tarjoama tuki sopii teknologiateollisuuden lisäksi myös suunnittelu- ja konsulttialan sekä tietotekniikan palvelualan yrityksille.

– Työhyvinvoinnin tasoa selvittävän Yksilötutkan mukaan teknologiateollisuudessa on eniten kehitettävää esimiehen antamassa tuessa ja palautteessa, kun taas ammatillinen osaaminen ja työaikajoustot ovat hyvällä tasolla, Mäkelä sanoo.

Neuvottelujärjestömme Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n lisäksi Työkaari kantaa -hankkeessa ovat mukana Teknologiateollisuus, Ammattiliitto Pro ja Teollisuusliitto.


Älä ajattele negatiivisesti väärässä paikassa

Hektisessä ja nopeatempoisessa työelämässä tarvitaan yhä enemmän itsensä johtamisen taitoja, korostaa työpsykologian tohtori, johdon valmentaja Helena Åhman.

– Kun saadaan aivokapasiteettia enemmän käyttöön vaikeissakin tilanteissa, voidaan tehdä parempia päätöksiä.

Åhmanin mukaan itsensä johtamisessa on keskeistä etenkin oman mielen johtaminen. Se rakentuu kolmesta eri osa-alueesta: ajattelun, tunteiden ja tekemisen selkeyden tarkastelusta. Åhman painottaa, että uusien taitojen omaksuminen vaatii rutkasti toistoja.

– Tunnealueella tehdään eniten virheitä. Negatiivisesta ajattelusta ei pidä päästä eroon, vaan ongelmana on, että sitä käytetään väärässä paikassa. Se toimii harvoin ensimmäisenä vaihtoehtona, sillä silloin se voi blokata ja lannistaa muiden ideointia.

Kuvittele etukäteen, miten toimit ja onnistut uudessa haastavassa tilanteessa.


Käytä mielikuvaharjoittelua

Åhman mukaan tunnetaitojen kautta voi oppia tärkeää tilannetajua.

– Kehitä yllättäviä tilanteita varten toimintamalleja, jotka edistävät hyvinvointia ja suorituksia.
Jos reagoi esimerkiksi epämukavaan tilanteeseen hyökkäävällä asenteella, aivot eivät enää toimi kovin hyvin. Päätä, että olet tilanteessa rauhallisesti ja katsot, mitä tulee eteen. Silloin aivotkin toimivat paremmin.

Tunteiden sääntely lähtee liikkeelle vastapuolen motiivien ymmärtämisestä.

– Kannattaa pyrkiä samalle puolelle toisen kanssa, löytämään ne yhteiset jutut, joissa on sama päämäärä.

Åhmanin mukaan oman ajattelun laajentamiseen kannattaa hyödyntää huippu–urheilusta tuttua mielikuvaharjoittelua. Kyse on mielen hallinnasta, sillä mieli virittyy ajatuksen mukana.

– Kuvittele etukäteen, miten toimit ja onnistut uudessa haastavassa tilanteessa.

Lue myös artikkelit

 

Teknologiateollisuuden yrityksiä palkittiin työturvallisuudesta

Työkaari kantaa -hankkeen seminaarin yhteydessä palkittiin teknologiateollisuuden parhaat työympäristöt alan Haastamme-kisan päätteeksi. Palkittuja yrityksiä kiitettiin hyvästä turvallisuuskulttuurista ja ajantasaisista riskiarvioinneista.

Haastamme-kisa järjestettiin nyt kymmenennen kerran. Sen taustalla ovat Teknologiateollisuus, alan ammattiliitot, työsuojeluhallinto sekä Työturvallisuuskeskus.

Yritysten arvioinnit tehtiin huhti–toukokuussa. Tulokseen vaikuttivat myös tapaturma- ja sairaspoissaoloprosentit vuonna 2016. Arvioinnin asiantuntijana toimi tekniikan tohtori Heikki Laitinen.

– Haastamme-kisa on ainutlaatuisen tuloksellinen turvallisuusohjelma koko Euroopassa. Sen aikana kisaan osallistuneiden yritysten tapaturmariski on pienentynyt neljäsosaan alkutilanteesta 2000-luvun alussa. Suomessa on todennäköisesti maailman turvallisin teknologiateollisuus, Laitinen sanoo.

Parhaat työympäristöt 2017 olivat omissa sarjoissaan seuraavat:
 
Metallituoteteollisuus

  • John Crane Safematic, Muurame
  • Oy SKF Ab, Muurame
  • Aikawa Fiber Technologies Oy, Varkaus

Huolto ja kunnossapito

  • FSP Finnish Steel Painting Oy, Ikola
  • Efora Oy, Imatra
  • FSP Finnish Steel Painting Oy, Kangasniemi

Koneteollisuus

  • Sulzer Pumps Finland Oy, Karhulan pumput

Elektroniikka- ja sähköteollisuus

  • ABB Oy, Medium Voltage Products, Vaasa

Metallien jalostus

  • Ulefos Oy, Harjavalta

Tietotekniikan palveluala

  • Triuvare Oy, Tampere

Oppilaitokset

  • Turun ammattikorkeakoulu, Lemminkäisenkatu
Avainsanat: