Matikainen-Kallström: Siemenperunoita ei saa syödä hädässäkään

|
Uutinen
Kuuntele

TEKin hallituksen puheenjohtaja Marjo Matikainen-Kallströmin mielestä Suomen hallituksen sanat ja teot ovat nyt pahassa ristiriidassa, sillä osaamisen kärkimaaksi ei nousta leikkaamalla koulutuksesta, tutkimuksesta ja t&k-toiminnasta.

Hallituksen ohjelmaan on kirjattu tavoitteeksi, että Suomi on kymmenen vuoden kuluttua koulutuksen, osaamisen ja modernin oppimisen kärkimaa.

– Niukkoina aikoina on kyllä pakko tehostaa resurssien käyttöä ja laittaa suu säkkiä myöten, mutta siemenperunoita ei saa syödä hädässäkään. Suomen talouden siemenperunoita ovat panostukset koulutukseen ja tutkimukseen, Matikainen-Kallström sanoo.

– Suomalaisten hyvinvointiin käytettävissä olevat resurssit ovat huomattavalta osin riippuvaisia vientituloista. Jotta vientituloja saataisiin, meillä on oltava sellaista myytävää, jota maailmalla halutaan ostaa. Tuohivirsut eivät käy enää kaupaksi halvallakaan, eivät edes 1980-luvun matkapuhelimet. Maailma janoaa uutuuksia. Meillä on oltava uutta tietoa tuottavaa tutkimusta ja sellaista osaamista, joiden pohjalta uutuuksia voidaan kehittää.

TEK yhtyy tiedeyhteisön viime päivinä julki tuomaan huoleen siitä, että hallituksen ylimitoitetut leikkaukset heikentävät vakavasti yliopistojen kykyä huolehtia Suomen taloudellisesta ja henkisestä uudistumisesta.

Marjo Matikainen-Kallström puhui tänään TEKin valtuuston kokouksessa Helsingissä.

 

Avainsanat:
TEK