Martti Tiuri in memoriam

|
Uutinen
Kuuntele

Tänään TEKin toimiston saavutti tieto, että TEKin kunniajäsen Martti Tiuri on kuollut. Yksi aikakausi on päättynyt.

TEKin kunniajäsen ja pitkäaikainen aktiivi, tekniikan tohtori ja emeritusprofessori Martti Tiuri kuoli 90-vuotiaana pitkäperjantaina 25.3.2016.

Martti Tiuri oli syntynyt 13.11.1925 Turun läänin Koskella. Hän valmistui diplomi-insinööriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 1950. Tohtoriksi hän väitteli vuonna 1960. Väitöksen aihe oli Sputnik 3:n vaikutus yläilmakehään.

Tiuri työskenteli VTT:llä vuosina 1951–1961 ja Ohion yliopiston vierailevana professorina vuosina 1961–1962. TKK:n radiotekniikan professorina hän toimi 1962–89.

Tiuri oli kansainvälisestikin arvostettu tiedemies, opettaja ja mentori. Hän oli yksi Suomen avaruustoiminnan pioneereista, ja oli muun muassa perustamassa Metsähovin observatoriota Kirkkonummelle 1974.

Tiuri oli mukana myös käynnistämässä Suomen ensimmäisiä televisiolähetyksiä 1950-luvulla. Hän oli ensimmäinen suomalainen kansainvälisen sähköalan järjestö IEEE:n fellow, vuodesta 1986.

Tiuri oli mukana kehittämässä Suomea maatalousyhteiskunnasta teknologian kärkimaaksi. Noustuaan eduskuntaan 1980-luvulla hän esitti investoimista tietoyhteiskuntaan ja maataloustukien leikkaamista. Tiurin mielestä Suomen oli pyrittävä moderniksi tietoyhteiskunnaksi, minkä vuoksi oli välttämätöntä, että väestö keskittyisi yhä suurempiin asutuskeskittymiin ja erityisesti pääkaupunkiseudulle. Tämä ajattelumalli ristittiin tiurismiksi, josta tuli aluepoliittinen kirosana. Tiuri oli myös tunnettu ydinvoiman kannattaja. Hän toimi kokoomuksen kansanedustajana vuosina 1983-2003.

Politiikasta pois jäätyäänkin Tiuri jaksoi väsymättä puhua tekniikan ja luonnontieteiden koulutuksen ja tutkimuksen resurssien puolesta. Hän näki, että Suomen talous ja hyvinvointi voivat perustua vain korkean teknologian osaamisen ja sen synnyttämän viennin varaan.

Martti Tiuri toimi Suomen Teknillisen Seuran ja TEKin valtuuston jäsenenä vuosina 1967–1970 ja vuodesta 1973 kuolemaansa asti eli yhteensä noin 45 vuotta. TEKin sääntöjen mukaan kolmen vuoden välein vaaleilla valittavan uuden valtuuston järjestäytymiskokouksen avaa aina vanhin valtuuston jäsen. Tiurilla on ollut tämä tehtävä lukuisten valtuustokausien alussa. Vielä viime vuoden kevätkaudella hän osallistui aktiivisesti TEKin valtuustotyöhön.

Tiuri on ollut TEKin kunniajäsen vuodesta 1996. Hän oli myös Suomalaisen Tiedeakatemian jäsen.

---

Ehdimme haastatella Tiuria maaliskuun toisella viikolla TEK 120 -juhlavuoden merkeissä julkaistavaan verkkoartikkelisarjaan "120 tekniikan osaaja", jossa Tiurin henkilökuva julkaistiin numerolla 1/120.

Muita Tiurin haastatteluja parin viime vuoden ajalta:

Tiurin teesit (haastattelu tehty elokuussa 2014)

Kun teekkarit telkkarin rakensivat (toukokuulta 2015)

Tiurin teesit